Na hlavný obsah

V Portugalsku žije najstarší pes na svete. Dožil sa neuveriteľne vysokého veku

Zaslúžil sa aj o zápis do knihy rekordov.

V Portugalsku žije najstarší pes na svete. Dožil sa neuveriteľne vysokého veku
Bobi - najstarší pes na svete. Foto: Guinness World Records

Portugalský strážny pes prekonal rekord najstaršieho psa na svete. Bobi oslávil svoje 31. narodeniny. A preto sa zaslúžil o zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Jeho vek v prepočte na ľudský by bol neuveriteľných 217 rokov.

Bobi sa narodil spolu s troma súrodencami v prístavbe, v ktorej rodina skladovala drevo. Celý život prežil s jednou rodinou na vidieku neďaleko západoportugalského meste Leiria.

„Bohužiaľ, v tom čase mali moji rodičia už veľa iných zvierat, a preto sme si ich nemohli nechať všetkých,“ povedal majiteľ Bobiho Leonel Costa. Bobi si užíva voľný pohyb po lesoch a v okolí rodinného domu. K jeho zdraviu mu pomáha aj dobrá strava.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovali redaktori Rebeka Slováková a Matúš Oparty:

„Jedáva to, čo my. Keď si varím jedlo, dávam ho aj Bobimu. Granule u nás jedia iba mačky, Bobi na ne nie je zvyknutý, žerie len varené jedlá,“ dodal majiteľ.

Vzhľadom na jeho vek je už menej aktívny, aj chôdza je už preňho náročná. Zrak mu tiež neslúži tak, ako kedysi a často pri chôdzi naráža do prekážok. Častejšie odpočíva a po jedle si rád ľahne do svojho pelechu.

„Bobi je spätý s prírodou, každý deň má pohyb. Má majiteľa, ktorý mu dokonale rozumie, a preto neprejavuje žiadne náznaky úzkosti. Má sociálny kontakt s inými zvieratami a milujúcu rodinu. To všetko mu pomáha,“ uviedla veterinárka Soraia Lopesová.

Doteraz držal rekord najstaršieho psa 29-ročný salašnícky pes z Austrálie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet