Na hlavný obsah

Začal sa proces s Jánom Slotom v korupčnej kauze. Vyhlásil, že je nevinný a pre zdravotné problémy odišiel zo súdu

Prípad súvisí s ovplyvňovaním žilinského krajského súdu.

Začal sa proces s Jánom Slotom v korupčnej kauze. Vyhlásil, že je nevinný a pre zdravotné problémy odišiel zo súdu
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa začalo hlavné pojednávanie s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom. Foto: TASR/Lukáš Mužla

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v stredu (7. 6.) začalo hlavné pojednávanie s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom.

Obžalovaný je z korupcie, vinu odmieta. Prípad súvisí s ovplyvňovaním žilinského krajského súdu.

Slota bol na pojednávaní osobne prítomný, neskôr však odišiel, údajne kvôli zdravotným problémom. Pojednávanie pokračovalo v jeho neprítomnosti.

Ján Slota čelí obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) mal Slota vybavovať na žilinskom krajskom súde miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. Muž spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu a chcel sa vyhnúť väzeniu.

Na snímke profil jána Slotu. hlavu si opiera o barlu
Ján Slota čelí obvineniu z korupcie, vinu odmieta.Foto: TASR/Lukáš Mužla

U právoplatne odsúdeného exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

Exšéf SNS pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný. Podľa obhajoby je obžaloba účelová, nedôvodná a postavená na nezákonne získaných dôkazoch. „Od nikoho som nezobral nijaké peniaze a nikomu som ich ani neodovzdal,“ povedal Ján s tým, že muža, pre ktorého mal miernejší trest vybavovať, nepozná a nikdy sa nestretli.

Slota hovoril o politickej objednávke. Na súde v stredu vypovedal aj muž, ktorý spôsobil dopravnú nehodu a tvrdil, že Slotu vôbec nepozná. Druhý svedok, ktorý sa mal podieľať na sprostredkovaní úplatku pre žilinského sudcu, vypovedať odmietol.

V prípade dokázania viny hrozí Slotovi trest 5 až 12 rokov za mrežami.

Na snímke exšéf SNS a bývalý primátor Žiliny Ján Slota ide s ťažkosťami po schodoch
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa začalo hlavné pojednávanie s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom.Foto: TASR/Lukáš Mužla

Zo zločinu prijímania úplatku spáchaného v spolupáchateľstve obvinila exšéfa SNS Národná kriminálna agentúra (NAKA) v marci 2022 v súvislosti s vybavovaním rozhodnutí žilinského krajského súdu v roku 2018. Neskôr mu pribudlo aj ďalšie obvinenie z korupcie.

Vyšetrovateľ žiadal pre Jána Slotu vlani na jar väzbu, ŠTS v Pezinku ho však prepustil zo zadržania na slobodu. Preventívnu väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, Najvyšší súd mu neskôr obmedzenia a povinnosti sprísnil takzvaným elektronickým monitorovacím náramkom.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Karolína Piliarová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko