Na hlavný obsah

Zasadne bezpečnostná rada, Slováci by do Ruska nemali cestovať

Občanom premiér radí sledovať odporúčania rezortu diplomacie.

Zasadne bezpečnostná rada, Slováci by do Ruska nemali cestovať
Policajti strážia oblasť pri kancelárii centra žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá je spojená s jej majiteľom Jevgenijom Prigožinom v Petrohrade v Rusku. Foto: TASR/AP

Premiér Ľudovít Ódor je o situácii v Ruskej federácii priebežne informovaný, budúci týždeň zasadne aj Bezpečnostná rada SR. Uviedol to jeho hovorca Peter Majer. Občanom predseda vlády odporúča, aby sa riadili pokynmi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. To občanom neodporúča do Ruska cestovať.

„Predseda vlády je o situácii v Ruskej federácii priebežne informovaný. Je v intenzívnom kontakte s ministrami zahraničných vecí a obrany, a rovnako aj s medzinárodnými partnermi. Dianie budeme naďalej monitorovať a analyzovať. Na budúci týždeň zasadne aj Bezpečnostná rada SR,“ uviedol hovorca predsedu vlády.

Občanom premiér radí sledovať odporúčania rezortu diplomacie. „Tým, ktorí sa už na území Ruskej federácie zdržiavajú, odporúča dôsledne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných služieb a vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí a verejným zhromaždeniam,“ dodal hovorca.

Šéf súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že „zastaví“ najvyššie vedenie ruskej armády.

V sobotu (24. 6.) vyhlásil, že vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získali kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami.

Slováci by do Ruska nemali cestovať

Ruský prezident Vladimir Putin označil toto konanie za „zradu“. Zároveň pohrozil „nevyhnutným trestom“ pre tých, ktorí rozdeľujú ruskú spoločnosť. V televíznom prejave uviedol, že vysoké „ambície“ niektorých jednotlivcov viedli k „vlastizrade“.

Ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s aktuálnou situáciou v Rusku žiada slovenských občanov, aby necestovali do Ruskej federácie.

Rezort slovenskej diplomacie vydal odporúčania vzhľadom na zavedenie režimu protiteroristickej operácie v Moskve, Moskovskej a Voronežskej oblasti. V prípade núdze sa môžu slovenskí občania obrátiť na Zastupiteľský úrad SR v Moskve a na Generálny konzulát SR v Petrohrade.

„MZVEZ SR je v úzkom kontakte s našimi medzinárodnými spojencami a vývoj situácie bude naďalej priebežne monitorovať a občanov informovať. Vzhľadom na množstvo dezinformácií v informačnom priestore vyzývame občanov, aby sledovali správy len z overených zdrojov,“ zdôraznil komunikačný odbor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko