Na hlavný obsah

Analytik Karel Svoboda: Vzbura je pre Putina hanbou, aj ak sa ju podarí zastaviť

Aktuálnu situáciu v Rusku zhodnotil analytik z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe.

Analytik Karel Svoboda: Vzbura je pre Putina hanbou, aj ak sa ju podarí zastaviť
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu, ktorým reagoval na vzburu vagnerovcov. Foto: TASR/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Obsadenie Rostova nad Donom a vzbura skupiny okolo Jevgenija Prigožina je podľa expertov pre Kremeľ vážnou výstrahou. Soňa Weissová z Rádia Slovensko sa o tom rozprávala s analytikom z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe Karlom Svobodom.

Celý rozhovor si môžete vypočuť tu:

Rozhovor s českým analytikom Karlom Svobodom

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v sobotu ráno vyhlásil, že jeho skupina obsadila veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom. Toto mesto chce blokovať a pôjde až do Moskvy, ak za ním neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov. 

Ruský prezident Vladimir Putin v následnom televíznom prejave označil konanie vzbúrencov označil za „zradu“. Zároveň pohrozil „nevyhnutným trestom“ pre tých, ktorí rozdeľujú ruskú spoločnosť.

Svoboda vysvetlil, že hlavným dôvodom súčasnej situácie v Rusku je spor medzi Prigožinom a veliteľmi ruskej armády. „Napätie tam bol zrejmé už dlhšiu dobu,“ povedal odborník a ako príklady uviedol zajatie podplukovníka ruskej armády vagnerovcami za to, že po nich strieľal alebo Prigožinovo obvinenie ruskej armády, že bombardovala ich tábor.

„Ešte pred tým minister obrany vydal nariadenie, že všetky dobrovoľnícke oddiely sa musia zapísať ako kontraktné oddiely ruskej armády. To, samozrejme, Prigožin nechcel, lebo jeho armáda stojí mimo,“ priblížil český analytik dlhodobý tlak na to, aby sa vagnerovci podriadili ruskej armáde.

Karel Svoboda vysvetlil, že motiváciou Prigožina nie je zastaviť vojnu na Ukrajine. „Síce v minulosti vyhlásil, že zámienky pre vojnu boli vymyslené, ale to je tak všetko. Viac sa sústreďoval skôr na to, že armáda nedodáva jeho vojakom to, čo potrebujú, posielajú nevycvičených vojakov, klamú o stratách a podobne,“ priblížil analytik. „Rozhodne sa nevzbúrili preto, lebo už nechcú bojovať,“ dodal.

Facka pre Putina

Niektorí analytici v súvislosti s aktuálnym dianím hovoria o tom, že je to zahanbenie ruského prezidenta Vladimira Putina. Pridáva sa k nim aj Karel Svoboda. Bol to totiž podľa neho práve Putin, ktorý vymyslel schému súkromnej armády na vykonávanie „špinavej práce“.

„Táto armáda sa teraz vzbúrila, čo je facka Putinovi“, zhodnotil český expert a dodal, že hanbou pre Putina to zostane aj v prípade, že sa ruskej armáde podarí vagnerovcov zastaviť a vzburu potlačiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet