Na hlavný obsah

Ženy, ktoré pôjdu po prvom júli na materskú dovolenku, o príspevok neprídu

Poslanec Cmorej opravil chybu v zákone.

Ženy, ktoré pôjdu po prvom júli na materskú dovolenku, o príspevok neprídu
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Ženy, ktoré pôjdu po prvom júli na materskú dovolenku, o príspevok neprídu. Poslanec SaS Peter Cmorej opravil chybu v zákone o sociálnom poistení, ktorú neúmyselne spôsobil. Upozornila na ňu RTVS v spravodajstve. Ženám, ktoré si platili nemocenské poistenie dobrovoľne, hrozilo, že zostanú bez materskej.

Na problém upozornil odborník na odvody, dane a mzdy, Jozef Mihál. Vo štvrtok (22. 6.) Peter Cmorej predložil v parlamente pozmeňujúci návrh, ktorým chybu odstránil.

„Som rád, že poslanec, ktorý tú chybu zapríčinil, ju aj opravuje, že si tú chybu priznal a že sa do toho pustil. A aj tie ženy, ktoré mali dobrovoľné nemocenské poistenie, bez problémov môžu ísť na materskú, pokiaľ v súčte všetkých poistení majú tých 270 dní, ktoré zákon vyžaduje,ô priblížil Jozef Mihál.

„Ja som rád, že si opravuje po sebe chyby, ktoré spravil. Stať sa to môže každému a nevidím dôvod, pre ktorý by sme ženy aj rodiny takto nepodporili,“ dodal poslanec Milan Vetrák (OĽANO a priatelia).

Téme sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Poslanec Cmorej sa nevyjadril

Štáb RTVS oslovil poslanca Petra Cmoreja. Možnosť vyjadriť sa odmietol. Odmietla to aj ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková. Podľa informácií RTVS poslanec Cmorej opravu zákona konzultoval s predstaviteľmi rezortu práce. Tí však dali od jeho návrhu tak povediac ruky preč s tým, že takýto zásah do zákona sa z večera do rána preskúmať nedá.

„Tá technická nedokonalosť spočíva v tom, že máme v zákone ešte ďalšie štyri miesta, kde sa hovorí o tom, že musí mať niekto na čerpanie nejakej nemocenskej dávky, napríklad tehotenského, najmenej 270 dní nemocenského poistenia. Čiže toto ošetrenie tých situácií malo byť urobené aj tam. Bohužiaľ, budeme musieť byť spokojní s takýmto riešením a veriť, že Sociálna poisťovňa to bude vykladať v prospech poistencov,“ dodal Mihál.

Otvoriť zákon o sociálnom poistení a dôkladne ho zrevidovať bude musieť až nová vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika