Na hlavný obsah

Životná úroveň Slovákov naďalej klesá a domácnosti siahajú na úspory. Podľa analytikov sa zdá, že narazili na dno

Vláda Ľudovíta Ódora pripravuje opatrenia.

Životná úroveň Slovákov naďalej klesá a domácnosti siahajú na úspory. Podľa analytikov sa zdá, že narazili na dno
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Tržby v maloobchode klesajú. Obyvatelia Slovenska míňajú menej. Bankoví analytici upozorňujú, že domácnosti pre vysokú infláciu siahajú už aj na úspory. Životná úroveň na Slovensku klesá piaty štvrťrok za sebou. Potvrdil to Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ľudia na Slovensku v prvom štvrťroku videli na výplatnej páske medziročne viac peňazí ako vlani. Priemerná mzda totiž vzrástla o 9,5 percenta. „V hrubom tak zamestnanci dostávali v priemere o 115 eur viac ako na začiatku minulého roka,“ vysvetlil riaditeľ odboru štatistiky práce a vzdelávania ŠÚ SR Ivan Chrappa.

Jedno sú čísla na papieri, iná je však realita. Mzdy sa síce podľa ŠÚ SR dynamicky zvyšujú, nestačí to na tempo akým rastú cenovky v obchodoch. Pre dvojcifernú infláciu tak reálne mzdy klesli medziročne o takmer 5 percent. Ide o druhý najvyšší prepad za posledných 22 rokov.

„Predpokladáme, že tomu bude tak aj v najbližších štvrťrokoch. Avšak s tým, ako bude klesať inflácia, v druhej polovici roka by sa mohla dostať na jednociferné úrovne. Tým pádom je šanca, že ku koncu roka by sa mohli reálne mzdy dostať do plusu,“ priblížil analytik ČSOB Marek Gábriš.

Životnej úrovni Slovákov sa venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Ľudia siahajú na úspory

Keďže si ľudia môžu dovoliť zo svojich výplat menej, siahajú na úspory. Podľa analytikov sa však zdá, že domácnosti narazili na dno. Svedčí o tom výrazný prepad tržieb v maloobchode.

„Reálna spotreba domácnosti v prvom štvrťroku poklesla, aj miera úspor klesla na niekoľkoročné minimum. To znamená, že pandemický vankúš úspor, ktorý sme si vytvorili, sa nám postupne vyčerpáva. A domácnosti musia obmedzovať výdavky,“ uviedol makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Vláda Ľudovíta Ódora pripravuje pomoc s vysokými cenami potravín pre sociálne slabšie skupiny ľudí. Úradnícky kabinet by mal konkrétne opatrenia predstaviť v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika