Na hlavný obsah

Zmluva na nákup vakcín proti covidu je nevýhodná, tvrdí NKÚ. Obráti sa na dvor audítorov

Musíme zaplatiť za nové, aj keď sme ešte nevyčerpali tie staré.

Zmluva na nákup vakcín proti covidu je nevýhodná, tvrdí NKÚ. Obráti sa na dvor audítorov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR sa obráti na Európsky dvor audítorov. Zmluva na nákup vakcín proti covidu je podľa kontrolórov pre Slovensko nevýhodná.

Slovensko musí platiť za dodanie ďalších očkovacích látok, aj keď sme ešte neminuli staré zásoby. Vlani sme takto z rozpočtu zaplatili, pravdepodobne úplne zbytočne, vyše 150 miliónov eur.

„Dnes máme na skladoch viac ako šesť miliónov nevyužitých vakcín a stále nám budú pribúdať. Pretože zle nastavená zmluva medzi Európskou komisiou a dodávateľom vakcín znamená, že tieto vakcíny musíme odoberať nielen v tomto roku, ale aj v budúcom,“ priblížil predseda NKÚ Ľubomír Andrássy.

„Musíme za to platiť. A musíme platiť nielen za vakcíny, ale aj za drahé uskladnenie. Pretože uskladňovať ich musíte v priestore, ktorý je výrazne chladený a kde náklady na chladenie týchto priestorov siahajú na úroveň niekoľko miliónov eur,“ dodal Andrássy.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič povedal, že s Európskou komisiou si vymenili názory na to, ako sa má ďalej plniť zmluva.

„Benefit pre Slovensko je, že sme významne ponížili počet dávok, ktoré v najbližších rokoch dodajú. To, čo sa malo dodať do 30. júna, sa rozvrství na štyri ďalšie roky. Získavame čas a znížili sme cenu,“ uviedol.

Téme sme sa venovali aj v spravodajstve RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko