Na hlavný obsah

Zničenie Kachovskej priehrady pripravilo Rusov o obranné pozície, uviedol ISW

Ruské sily sa mali stiahnuť 5 až 15 kilometrov od zaplavenej oblasti.

Zničenie Kachovskej priehrady pripravilo Rusov o obranné pozície, uviedol ISW
Zaplavené ulice mesta Cherson. Foto: TASR/AP

Utorkové (6. 6.) zničenie Kachovskej priehrady pripravilo ruské sily o obranné pozície na ľavom brehu Dnepra. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku. Podľa nej zničenie vodnej priehrady výrazne zmení podobu frontu v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Snímky zhotovené v stredu (7. 6.) ukazujú, že záplavy „vážne narúšajú pripravené ruské obranné pozície na ľavom brehu Dnepra, postihujú najmä ruské predsunuté pozície v obciach Hola Prystaň a Olešky“, uviedli americkí analytici.

Povodňová vlna podľa nich prinútila ruské sily opustiť pozície, z ktorých predtým ostreľovali Cherson a ďalšie Ukrajinou kontrolované obce na pravom brehu. Povodeň tiež zničila ruské mínové polia na brehoch Dnepra. O tom svedčia zábery kolujúce na sociálnych sieťach, na ktorých údajne vybuchujú vodou unášané míny po dopade na brehy.

Niektoré obce zostali mimo dosahu Rusov

ISW cituje hovorkyňu ukrajinského južného velenia Nataliu Humeňukovú, podľa ktorej ruské sily stiahli svojich vojakov a techniku päť až pätnásť kilometrov od zaplavenej oblasti. Tým sa niektoré dediny v Chersonskej oblasti dostali mimo dosahu Rusov.

Na druhej strane šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo tvrdí, že zničenie priehrady je pre ruskú obranu výhodné. Skomplikuje totiž postup Ukrajiny cez rieku. Jeho hodnotenie situácie však podľa inštitútu ignoruje stratu prvej línie s pripravenými ruskými opevneniami. Nie je tiež jasné, koľko ruskej ťažkej techniky sa stratilo počas prvých 24 hodín po povodni.

Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú zo zničenia priehrady Kachovka. ISW už skôr uviedla, že vinníka tohto činu zatiaľ nemožno určiť. Všetko však nasvedčuje tomu, že išlo o úmyselný čin Ruska.

Upozorňuje aj na vyjadrenia expertov, s ktorými robil rozhovor denník The New York Times. Podľa nich zničenie priehrady pravdepodobne spôsobila explózia výbušnín umiestnených vo vnútri priehrady a vodnej elektrárne. Tie boli v čase výbuchu pod ruskou kontrolou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet