Na hlavný obsah

Zo slovenských polí sa strácajú zemiaky. Výmera, na ktorej sa pestujú, je najnižšia za 30 rokov

Zlá situácia na poliach je prirodzene vidieť v obchodoch.

Zo slovenských polí sa strácajú zemiaky. Výmera, na ktorej sa pestujú, je najnižšia za 30 rokov
Ilustračná snímka zemiakov. Foto: RTVS

Zo slovenských polí sa strácajú zemiaky. Výmera, na ktorej ich pestujeme, klesla podľa najnovších odhadov pod päťtisíc hektárov. Je to najmenej za posledných 30 rokov.

Prvú tohtoročnú úroda už zbierajú na poliach v okolí Senca. Skoré zemiaky stoja pestovateľov vždy najviac. Zarátať si musia predklíčené sadivo, fóliu aj prácu v noci. Pre ich jemnú šupku sa totiž pod slnkom vyorávať nesmú.

„Úroda by mohla byť zatiaľ dobrá, lebo máj bol dobrý vzhľadom na zrážky. Uvidíme. Aby teraz neudreli vysoké teploty,“ uviedol predseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska Jozef Šumichrast.

Podľa predpovedí by však udrieť mali, a zemiaky nad 25 stupňov nerastú. Ak k tomu pripočítame dlhodobo nefunkčné závlahy, chýbajúce sklady a drahé energie, chuť pestovať zemiaky sa stráca. „Je to taký prelomový rok. Pred desiatimi rokmi sme si povedali že máme 10-tisíc hektárov a že už viac klesnúť nemôžme. Sme v roku 2023 a klesli sme na úroveň päťtisíc. Bohužiaľ, tá situácia nevyzerá priaznivo,“ dodal.

Pestovaniu zemiakov na Slovensku sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Zlá situácia je vidieť aj v obchodoch

Zlá situácia na poliach je prirodzene vidieť v obchodoch. Slovenské zemiaky odtiaľto čoraz častejšie vytláčajú zemiaky z Grécka, Nemecka, Česka alebo zo Španielska. „Veľmi smutné, že bývalá sebestačná veľmoc dovážame zemiaky. Žiaľ, ponuka slovenských zemiakov je ďaleko menši, ako v minulosti. A stále klesá,“ uviedol viceprezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak.

Aj ľudia v obchodoch si všimli zmenu. „Je ich menej a asi sa nemá kto o to poriadne starať. Keď sú slovenské, tak sú väčšinou nekvalitné,“ uviedla nakupujúca.

„Treba sa pozrieť na nezáujem zo strany štátu. Pestovatelia naozaj necítia podporu, čo sa týka finančných podpôr, aj čo sa týka závlah. Tie fungujú iba tam, kde sa o nich starajú poľnohospodári,“ dodal Šumichrast.

Rezort pôdohospodárstva sľubuje pestovateľom v poslednom štvrťroku 15 miliónov eur špeciálne na závlahy. Do samotnej investície sa však budú môcť pustiť najskôr budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko