Na hlavný obsah

Aby Turecko súhlasilo so vstupom Švédska do NATO, požaduje obnovenie prístupových rokovaní do EÚ

Žiada to tamojší prezident Erdogan.

Aby Turecko súhlasilo so vstupom Švédska do NATO, požaduje obnovenie prístupových rokovaní do EÚ
Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan žiada, aby Európska únia (EÚ) obnovila prístupové rokovania s jeho krajinou. Až potom podľa neho turecký parlament rozhodne o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Podľa agentúry Reuters to v pondelok (10. 7.) Erdogan uviedol pred odchodom na summit NATO vo Vilniuse, ktorý má okrem iného rokovať práve o žiadosti Švédska o vstup do NATO.

Erdogan tiež odmietol, že by ratifikácia vstupu Švédska do NATO Tureckom akokoľvek súvisela s nákupom stíhacích lietadiel F-16 Ankarou od Spojených štátov. O nákupe chce Erdogan podľa svojich slov vo Vilniuse osobne rokovať s americkým náprotivkom Joeom Bidenom.

Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg uviedol, že vstup Švédska ešte o nadchádzajúcom summite je stále možný. Informuje o tom agentúra Reuters.

Na otázku novinárov Stoltenberg uviedol, že on osobne členstvo Turecka v Európskej únii podporuje a dodal, že Švédsko už podľa neho splnilo podmienky potrebné na vstup do aliancie. „Stále je možné, že vo Vilniuse dôjde ku kladnému rozhodnutiu (o vstupe Švédska do NATO),“ povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii.

Biden v rozhovore, ktorý v nedeľu (9. 7.) odvysielala stanica CNN, uviedol, že je optimista ohľadom vstupu Švédska do NATO. Poznamenal, že Turecko sa usiluje o modernizáciu svojej flotily bojových lietadiel F-16, čo musí povoliť Washington.

Turecko, ktoré spolu s Maďarskom zatiaľ blokuje vstup Švédska do NATO, doteraz ako dôvod svojho rozhodnutia uvádzalo podporu, ktorú Švédsko údajne poskytuje teroristickým organizáciám vrátane Strany kurdských pracujúcich (PKK). Tú považuje za teroristickú tak Turecko, ako aj EÚ.

Spojenie použilo Turecko prvýkrát

Spojenie vstupu Švédska do NATO a Turecka do EÚ v pondelok Ankara použila prvýkrát, upozorňuje agentúra DPA.

„Turecko čaká pred dverami Európskej únie viac ako 50 rokov a takmer všetky členské krajiny NATO sú teraz členmi Európskej únie. Obraciam sa na tieto krajiny, ktoré nechali Turecko čakať, „uviedol Erdogan podľa agentúry AP.

„Poďte a otvorte Turecku cestu k členstvu v Európskej únii. Keď vy otvoríte cestu Turecku, my otvoríme cestu Švédsku, ako sme ju otvorili Fínsku, „dodal turecký prezident.

Fínsko sa stalo 31. členskou krajinou NATO tento rok v apríli. O vstup požiadalo spolu so Švédskom vlani v reakcii na napadnutie Ukrajiny Ruskom.

Erdogan tiež vyhlásil, že ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom uľahčí Kyjevu proces vstupu do NATO, píše Reuters. Lídri Severoatlantickej aliancie budú od utorka (11. 7.) v litovskom Vilniuse dva dni diskutovať predovšetkým o ruskej invázii na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet