Na hlavný obsah

USA nie je jedinou krajinou, ktorá si myslí, že Ukrajina nie je pripravená na vstup do NATO, tvrdí analytik

Na samite sa podľa neho bude rozoberať aj členstvo Švédska.

USA nie je jedinou krajinou, ktorá si myslí, že Ukrajina nie je pripravená na vstup do NATO, tvrdí analytik
Členstvo Ukrajiny v NATO bude jednou z tém samitu vo Vilniuse. Foto: TASR/AP, Unsplash

Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do Severoatlantickej aliancie. V rozhovore pre CNN to povedal americký prezident Joe Biden. Práve Ukrajina a jej členstvo v NATO bude jednou z hlavných tém samitu vo Vilniuse, ktorý sa uskutoční v utorok (11. 7.) a stredu (12. 7.).

K vyjadreniu prezidenta USA aj k očakávanému samitu sa v rozhovore pre RTVS vyjadril analytik medzinárodných vzťahov Erazmovej univerzity v Rotterdame Michal Onderčo.

Americký prezident povedal, že Ukrajina nie je pripravená na členstvo v NATO. Jednak preto, že je vo vojne a preto, že nemá zvládnuté demokratické procesy. Ako to vidíte v súvislosti s nadchádzajúcim samitom?

Na nadchádzajúcom samite vo Vilniuse sa mnohé krajiny posnažia presvedčiť svojich aliančných partnerov, že Ukrajina je pripravená na členstvo v NATO. Budú tam tlaky na to, aby Ukrajina dostala akýsi konkrétny plán a možno aj nejaký termín vstupu do NATO.

Na druhej strane Spojené štáty, ale aj niektoré významné európske krajiny, ako napríklad Nemecko, si myslia, že je príliš skoro na to, aby sme určili termín alebo alebo presný časový plán vstupu Ukrajiny do NATO, a preto budú skôr hovoriť o prísľuboch do budúcna.

Prezident Zelenskyj opakuje, že Kyjev potrebuje od aliancie bezpečnostné záruky. Čo má podľa vás na mysli?

Podľa mňa ide o dva druhy bezpečnostných záruk. Na jednej strane ide o záruku, že západné krajiny naďalej poskytnú nielen zbrane a muníciu, ale aj napríklad financie Kyjevu. Na druhej strane ide o záruku, že v istom momente sa Ukrajina môže integrovať do západných politických štruktúr a zároveň aj do NATO.

Volodymyr Zelenskyj tiež hovorí, že členské štáty NATO by mali ukázať, že sa Ruska neboja. Neukazujú to doterajšie postoje?

Toto vyjadrenie prezidenta Zvolenského by som skôr vnímal ako akési „hecovanie“ krajín NATO. Ide samozrejme aj o politickú hru a snahu presvedčiť európske krajiny, aby boli k Ukrajine zhovievavejšie a ukázali väčšiu pripravenosť privítať Ukrajinu v rámci Severoatlantickej aliancie.

Americký prezident by sa mal stretnúť s tureckou hlavou štátu. Do akej miery je táto schôdzka dôležitá? Ak zohľadníme, že Turecko sa snaží aktívne sprostredkovať s Ruskom či už dohody alebo rokovania s oboma stranami?

Samozrejme, Turecko je veľmi dôležitým hráčom a bude dôležitým hráčom na samite NATO, a to nielen ohľadom situácie na Ukrajine, kde Turecko hrá veľmi významného aktéra pre obidve strany, aj pre Ukrajinu, aj pre Rusko, ale ide aj o otázku švédskeho vstupu do NATO. Turecko je jednou z dvoch krajín, ktoré ho zatiaľ blokujú.

Rozhovor medzi prezidentom Bidenom a prezidentom Erdoganom teda bude nielen o Ukrajine, ale aj o Švédsku.

Do 17. júla platí takzvaná obilná dohoda, ktorú sprostredkovalo OSN, ale aj samotné Turecko. Myslíte si, že Turecko bude pôsobiť ako mediátor aj naďalej a že sa podarí tento dokument predĺžiť?

Turecko už veľmi dlho pôsobí ako mediátor a rešpektuje ho v tejto úlohe ako Ukrajina, tak aj Rusko. A bol by som veľmi prekvapený, ak by táto dohoda nebola predložená a pokiaľ by Turecko naďalej nemohlo vykonávať túto úlohu mediátora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet