Na hlavný obsah

Ak stavbárov nevyplatí zamestnávateľ, náhradu môžu žiadať od investora. Firmy kritizujú novú smernicu

Návrh chce do Zákonníka práce dostať ministerstvo práce.

Ak stavbárov nevyplatí zamestnávateľ, náhradu môžu žiadať od investora. Firmy kritizujú novú smernicu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnanci v stavebníctve, ktorým zamestnávateľ nevyplatil mzdu, budú môcť žiadať svoju výplatu priamo od investora. Návrh chce do Zákonníka práce dostať ministerstvo práce. Podnikatelia v stavebníctve návrh kritizujú. Podľa nich má zásadné nedostatky.

Ak subdodávateľ nevyplatí svojim zamestnancom mzdu, môžu svoju výplatu pýtať od zhotoviteľa stavby. A ten im ju vyplatiť musí. Takúto zmenu nám do Zákonníka práce prikazuje zapracovať európska smernica.

Podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislava Machunku môže z tejto smernice vzniknúť množstvo nejasností.

„V akej výške treba zaplatiť zamestnancovi mzdu, ako sa potom bude správať obchodný vzťah medzi dodávateľom stavby a stavebnou spoločnosťou. Aký to bude maž vplyv na garančný fond, na prípadný trestný čin nevyplatenia mzdy zo strany zamestnávateľa. A množstvo ďalších otázok, ktoré v novele nie sú vyriešené,“ vysvetlil Machunka.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Takými sú napríklad exekučné zrážky alebo výživné. Firma, ktorá nemá o zamestnancovi kompletnú agendu, nemá ako vedieť, či zamestnanec nepoberá invalidný dôchodok, alebo aká je jeho rodinná situácia. A nielen to.

„Má povinnosť vyplatiť mzdu do 15 dní, ale vyšší dodávateľ nie je schopný do 15 dní preveriť oprávnenosť požiadavky toho zamestnanca, ktorý si požiada. Vzniká tu pre manažment dodávateľa trestnoprávna zodpovednosť,“ priblížil prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Diskusia s rezortom práce

„Odmietame túto novelu, je v praxi nevykonateľná. My nerozporujeme potrebu aproximácie smernice do slovenskej legislatívy, ale touto novelou vznikne množstvo nejasností,“ ohradil sa Machunka.

„Každý zamestnávateľ si chráni svojich zamestnancov. Úmyselné nevyplatenie miezd nám nedáva zmysel. To by o tých zamestnancov okamžite prišiel. Riešime umelý problém, ktorý neexistuje. Na druhú stranu vytvárame nedomyslenou a nedotiahnutou úpravou množstvo možností, ako zneužívať diery, ktoré táto novela spôsobí,“ kritizuje Kováčik.

Ministerstvo práce je otvorené diskusii o návrhu. Zamestnávatelia sa už v piatok (4. 8.) stretnú s odborníkmi z rezortu, aby spolu zásadné pripomienky doladili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika