Na hlavný obsah

Platy väčšiny zamestnancov rastú, no stále nedokážu prekonať tempo zdražovania, tvrdia ekonómovia

Reálne príjmy klesali najvýraznejšie v stavebníctve.

Platy väčšiny zamestnancov rastú, no stále nedokážu prekonať tempo zdražovania, tvrdia ekonómovia
Na ilustračnej snímke peniaze. Foto: RTVS

Platy väčšiny zamestnancov rastú, no stále nedokážu prekonať tempo zdražovania. Tvrdia to ekonómovia. V porovnaní s minulým rokom reálne príjmy klesali najvýraznejšie v stavebníctve, o viac ako deväť percent.

Priemerný plat na začiatku tohto roka bol 1 327 eur. V porovnaní s vlaňajškom ľudia v priemere zarábajú o takmer 10 percent viac. Hoci platy rastú, mnohí Slováci si za ne nevedia nakúpiť viac tovarov.

Platom sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová: 

“V porovnaní s historickým priemerom, rastú pomerne svižne. Ale znova, treba si to porovnať s tou mierou inflácie, ktorá v máji dosiahla až 12 percent. Čiže stále zaznamenávame reálny pokles miezd, ktorý by sa ale ku koncu roka mohol zastaviť,“ spresnil analytik VÚB banky Michal Lehuta.

“Predpokladáme, že taká magická hranica pod 10 percent by mohla byť pokorená počas prázdninových mesiacov a potom by už mal byť rast cien tovarov a služieb jednociferný,“ uviedla analytička, WOOD & Company Eva Sadovská.

Reálne mzdy vyššie tento rok nebudú

Napriek tomu, že inflácia postupne klesá, podľa analytičky reálne mzdy ešte tento rok výrazne vyššie nebudú. “Zamestnávatelia musia reagovať na infláciu, mnohí tak aj robia, nie všetci na to majú samozrejme tie kapacity,“ ozrejmila hovorkyňa pracovného portálu Ľubica Melcerová.

Michal Páleník z inštitútu zamestnanosti hovorí, že vyjednávanie vyšších platov je predovšetkým úlohou zamestnancov.

“Tie kolektívne zmluvy sektorové, alebo podnikové by mali byť automaticky valorizované, mali by si sadnúť odborári so zamestnávateľmi a povedať aj dopredu, že vidíme, že je vysoká inflácia treba tie mzdy navýšiť. // Druhá vec je, že tými kolektívnymi zmluvami nie je pokrytých tak veľa ľudí ako v Rakúsku, Nemecku,“ dodal Páleník.

“Je to hlavne v nízkej ochote zamestnancov odborovo sa organizovať, pretože základom kolektívneho vyjednávania je existencia odborovej organizácie,“ spresnila prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Predsedníčka konfederácie odborových zväzov dodáva, že vo firmách, kde sú odborové organizácie majú zamestnanci o 16 až 19 percent vyššie platy ako tam, kde odborári nie sú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet