Na hlavný obsah

Ceny bytov ďalej klesajú, môže za to aj nízky záujem ľudí o vlastné bývanie

V niektorých lokalitách byty zlacneli aj o viac ako 20 percent.

Ceny bytov ďalej klesajú, môže za to aj nízky záujem ľudí o vlastné bývanie
Na ilustračnej snímke byt. Foto: RTVS

Ceny bytov ďalej klesajú, môže za to aj nízky záujem ľudí o vlastné bývanie. V niektorých lokalitách byty zlacneli aj o viac ako 20 percent.

Najpredávanejší typ nehnuteľnosti na Slovensku, dvojizbový byt v obľúbenej lokalite hlavného mesta. Za normálnych okolností by takýto byt nemali problém predať, no dnes ho ponúkajú na prenájom.

Zmenám cien sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

“Nám stúpa počet ľudí, ktorí hľadajú nájmy, tak si myslíme že je to stále taká skupina veľká, ktorá čaká. Počkajú na to obdobie kým sa tá situácia zastabilizuje,“ uviedol viceprezident Národnej Asociácie Realitných Kancelárií Marián Paták.

Situácia na realitnom trhu sa postupne začína zlepšovať. Ceny bytov klesajú na celom Slovensku, no nie rovnakým tempom. Záleží od toho, o aký typ nehnuteľnosti ide a kde sa nachádza. Najviac klesajú ceny dvojizbových bytov.

“Nehnuteľnosť, ktorá už je stará, vybývaná prípadne nezaujímavá, klesá oveľa viacej ako klesajú tie novostavby,“ dodal Paták.

“Čo sa týka novostavieb, tam ten pokles je malý alebo žiadny, čo sa týka developerov, snažia sa držať ceny na tej úrovni, ktorú majú nastavenú a skôr sú pripravení tie ceny podržať do predaja do neskoršieho obdobia,“ spresnil analytik portálu Nehnutelnosti.sk Peter Porubský.

Ceny bytov najvýraznejšie klesali v Prešove. Kým tam vlani za dvojizbový byt záujemci zaplatili zhruba 146-tisíc, tento rok by sa taký istý dal kúpiť za 113-tisíc. “Najmenej tie ceny klesajú paradoxne v Bratislave,“ ozrejmil Porubský.

V posledných týždňoch rastie záujem o hypotéky

Záujem o hypotéky bol začiatkom roka o tretinu nižší ako v predošlých rokoch. Nižšie ceny bytov začínajú ľudí motivovať, aby investovali do ich kúpy. Finančný analytici v posledných týždňoch zaznamenávajú viac záujemcov o hypotéky.

“Vidíme v praxi, že ľudia, ktorí si potrebujú riešiť vlastné bývanie už akceptujú súčasne úrokové sadzby hypoték a kupujú si nehnuteľnosť pretože ju jednoducho potrebujú,“ povedal finančný analytik OVB Miarán Búlik.

Úrokové sadzby na hypotékach sa v bankách aktuálne pohybujú od necelých štyroch do štyri a pol percenta. Analytik očakáva v nasledujúcich mesiacoch ďalšie zvyšovanie úrokov.

“ECB aj v júli ako aj v septembri plánuje ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb. Na úroky slovenských hypoték to však nebude mať veľký vplyv, očakávame zvýšenie o 0,2 či 0,3 percenta. Toto je však úroveň, ktorú už ľudia budú akceptovať a vlastné bývanie si budú riešiť aj za zvýšené úroky,“ dodal Búlik.

Odborníci predpokladajú, že ceny nehnuteľností budú mierne klesať aj naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika