Na hlavný obsah

Ceny na čerpacích staniciach opäť rastú a zlacňovanie benzínu je zatiaľ v nedohľadne, tvrdia analytici

Stabilizovať by sa mohli začať po dovolenkovej sezóne.

Ceny na čerpacích staniciach opäť rastú a zlacňovanie benzínu je zatiaľ v nedohľadne, tvrdia analytici
Ilustračná snímka muža pri tankovaní. Foto: RTVS

Ceny na čerpacích staniciach opäť rastú. Účty za tankovanie sa odvíjajú od obchodovania s ropou. Tá dosiahla na burzách trojmesačné maximá. Podľa analytikov zlacňovanie benzínu a nafty je zatiaľ v nedohľadne. Liter benzínu už prekročil hranicu 1,50 eura. Nafta zdražela na 1,47 eura. Trend zdražovania má pokračovať aj v najbližšom období.

„Pohonné látky – ako benzín, tak aj nafta – dražejú posledné dva týždne. Zdá sa, že v tomto trende by mohli pokračovať, keďže cena referenčnej ropy na svetových trhoch rastie. Za ostatný mesiac ide o nárast o viac ako 15 percent,“ uviedol analytik ČSOB Marek Gábriš.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Zdražovanie cítia najmä dovolenkári

Letná sezóna je v plnom prúde. Ak idú ľudia na dovolenku autom stojí ich to viac. Zvyšovanie cien palív ovplyvňuje vývoj na trhu s ropou. Jej cena v posledných mesiacoch narastá.

„To najmä preto, že kartel OPEC+ Rusko znižujú priebežne produkciu, a to práve kvôli preto, aby tie ceny ropy na svetových trhoch dostali o niečo vyššie a mali z toho vyššie zisky,“ vysvetlil analytik Across Private Investments Dominik Hapl.

Barel ropy stojí v súčasnosti 85 dolárov. Analytici neočakávajú dramatický nárast ceny. „Ropa síce rástla, ale na druhej strane globálna ekonomika určitým spôsobom spomaľuje. Tým pádom dopytuje aj menej ropy. Cena ropy by nemala nejako drasticky rásť povedzme k 100 dolárom za barel,“ uviedol analytik Hapl.

Analytici sa zhodujú, že ceny ropy by sa mohli začať stabilizovať po dovolenkovej sezóne v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika