Na hlavný obsah

Zuckerberg spustil novú sociálnu sieť. Čo sa oplatí vedieť o Threads?

Hovorí sa o nej ako najväčšej možnej konkurencii Twitteru.

Zuckerberg spustil novú sociálnu sieť. Čo sa oplatí vedieť o Threads?
Logo sociálneho média Threads a Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP, SITA/AP, Koláž RTVS

Zuckerbergova spoločnosť Meta spustila novú sociálnu sieť – lepšie povedané textovú aplikáciu, ktorá dostala názov Threads.

V budúcnosti by mohla byť konkurenciou pre (u nás veľmi málo využívaný) Twitter. Aplikácia Threads však zatiaľ na Slovensku dostupná nie je.

Na Threads bude možné zverejňovať prevažne textový obsah. K dispozícii bude maximálne 500 znakov. Len pre porovnanie, Twitter ich dovoľuje 280.

Okrem textu sa používatelia môžu pridávať aj obrázky či videá s dĺžkou maximálne päť minút. Novú sieť sa bude dať prepojiť s Facebookom a Instagramom.

Citlivé informácie sú citlivá téma

Ako oznámil šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg, so spustením novej aplikácie je mimoriadne spokojný. Podľa jeho slov sa v priebehu štyroch hodín do nej prihlásilo päť miliónov ľudí.

Nová appka z dielne amerického magnáta je dostupná zatiaľ len v USA a ďalších vybraných 100 krajinách sveta, Európska únia musí najprv vyriešiť záležitosti v oblasti regulácie.

Či však bude popularita siete rásť, je mimoriadne otázne, keďže sa objavujú mnohé správy o nezákonnom zaobchádzaní s citlivými informáciami používateľov.

Zjednodušene povedané, Threads bude o nás (podobne ako aj ďalšie sociálne siete) vedieť takmer všetko. Súvisí to s umiestňovaním a zacieľovaním reklamy na bežných ľudí, ktorí sa do aplikácie prihlásia.

Meta dokonca používateľom neponúka možnosť odmietnuť sledovanie či možnosť dať alebo nedať súhlas na spracovanie údajov. Týka sa to kontaktov, polohy, dokonca aj zdravotného stavu či financií.

Kedy Threads sprístupnia v krajinách EÚ, sa zatiaľ nevie. Jedno sa však aplikácii nedá odoprieť. Od zavedenia umelej inteligencie do praxe, je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim sa produktom v online priestore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet