Na hlavný obsah

Extrémne búrky na východe SR spôsobili mimoriadne škody. Silné krupobitie a vietor poškodili domy i autá

Prírodný živel má opäť udrieť aj vo štvrtok.

Extrémne búrky na východe SR spôsobili mimoriadne škody. Silné krupobitie a vietor poškodili domy i autá
Zničená strecha na rodinnom dome v obci Bunkovce. Foto: RTVS

Po silných búrkach na východe Slovenska je najhoršia situácia v okresoch Michalovce, Sobrance a Vranov nad Topľou. Silný vietor lámal stromy a strhával strechy domov. Okresný úrad Sobrance vyhlásil mimoriadnu situáciu v súvislosti so škodami vo viacerých obciach.

Ničivá supercela zasiahla okrem iných obci na východe Slovenska aj obec Bunkovce. Extrémne krupobitie poničilo autá, vietor bral strechy z domov a tiež zničil aj úrodu. Podľa prvotných odhadov búrka zničila takmer tretinu domov.

Situáciu na východe Slovenska monitoruje redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

„Spôsobilo to obrovské škody. Každá jedna strecha rodinného domu, ktorá je prikrytá eternitom, je rozbitá a zničená. Potrebujeme okamžitú pomoc na zabránenie ďalším materiálnym škoda,“ uviedol starosta Bunkoviec Václav Ličko.

Podľa miestnych obyvateľov začala búrka v stredu (19. 7.) okolo 16.00 h. Krúpy dosahovali veľkosť tenisových loptičiek. V obci zasadal aj krízový štáb. Na pomoc s odstraňovaním škôd smerovali aj hasiči z Michaloviec.

Obec nakúpila plachty na prekrytie domov s poškodenými strechami. Podľa starostu živel zničil 30 až 40 rodinných domov.

Stredajšie búrky si podľa zoológa Martina Daniláka z CHKO Vihorlat vyžiadali straty aj na mláďatách bocianov. Tri bociany uhynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia, z toho dva ťažkého charakteru.

Vo štvrtok (20. 7.) sa v obci opäť spustil dážď a blížila sa na ňu búrka. Starosta avizoval, že krízový štáb opäť zasadne.

V Bardejove strhlo strechu štadióna

Intenzívna búrka spôsobila škody aj v bardejovskom okrese. Mimoriadnu situáciu vyhlásilo samotné mesto Bardejov, kde strhlo strechu na futbalovom štadióne. V Zborove zaplavilo cestu aj rodinné domy. Obec vyhlásila tretí povodňový stupeň.

„Vytopilo viacero ulíc, prakticky v celej obci – rodinných domov, pivníc, dvorov aj verejné priestranstvo. Strhlo aj niekoľko stromov, elektrické vedenie. Chvalabohu, nie sú škody na životoch ani na zdraví obyvateľstva, ale budú asi škody na súkromnom majetku a verejný teraz neviem vyčísliť,“ povedal starosta Zborova Ján Šurkala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny