Na hlavný obsah

Extrémne horúčavy vo svete priniesli teplotné rekordy. Nové maximum hlási Rím aj Katalánsko

Španielske autonómne územie nameralo 45 stupňov.

Extrémne horúčavy vo svete priniesli teplotné rekordy. Nové maximum hlási Rím aj Katalánsko
Vonkajší teplomer v Ríme počas utorkovej (18. 7.) horúčavy ukazuje 44 stupňov. Foto: TASR/AP

Rím zaznamenal v utorok (18. 7.) nový teplotný rekord 41,8 stupňa. Hlásila meteorologická služba v regióne Lazio, kde sa nachádza aj talianske hlavné mesto. Španielske autonómne územie Katalánsko tiež zažilo rekord. Teplota tam presiahla 45 stupňov. Vyplýva to z informácií tlačovej agentúry AP a britského denníka The Independent.

Predchádzajúci teplotný rekord 40,7 stupňa Celzia bol v Ríme zaznamenaný v júni 2022. Teplota sa v utorok prekonala v rôznych častiach talianskej metropoly, pričom nový rekord hlásila meteorologická stanica na východných predmestiach Ríma.

V Katalánsku sa rekord pokoril, keď sa teploty v utorok podľa predbežných údajov vyšplhali nad 45 stupňov Celzia na hraniciach s Francúzskom.

Údaje regionálnej meteorologickej služby ukázali, že ortuť teplomera dosiahla v utorok 45,1 stupňa Celzia v katalánskej obci Darnius – stúpla teda oveľa vyššie než pri predchádzajúcom rekorde 43,8 stupňa Celzia nameranom v katalánskej obci Alcarras počas vlny horúčav v júni 2019.

Predtým tam boli teploty 45 stupňov Celzia namerané menej presnými prístrojmi v auguste 1987 a v júli 1982.

V takmer troch desiatkach okresov v Katalánsku vyhlásili v utorok najvyšší stupeň výstrahy pred horúčavou, informovala verejnoprávna televízia v tamojšej metropole Barcelona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet