Na hlavný obsah

Letoviská na juhu Európy sužujú extrémne vysoké teploty. Mnohé krajiny bojujú s lesnými požiarmi

Oheň ohrozuje životy tisícok ľudí.

Letoviská na juhu Európy sužujú extrémne vysoké teploty. Mnohé krajiny bojujú s lesnými požiarmi
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V južnej Európe sa začala ďalšia vlna horúčav. V Španielsku a Taliansku vydali výstrahy pred vysokými teplotami. Podľa meteorológov sa môžu vyšplhať až na viac ako 40 stupňov Celzia. Horúčavy tam očakávajú počas celého týždňa.

Španielsko čaká podľa meteorológov už tretia vlna horúčav tohto leta. Výstraha pred extrémnymi teplotami tam platí v 12 zo 17 regiónov. Sú medzi nimi napríklad Andalúzia, časti Katalánska, ale aj turistami vyhľadávaný ostrov Malorka. Vyše 40-stupňové teploty sa nevyhnú ani španielskej metropole Madrid.

„Bola som veľmi prekvapená horúčavami. Ešte pred cestou do Španielska ma mama varovala, aby som sa pripravila na vysoké teploty, keď si pozrela predpovede počasia. A mala pravdu, je tu neznesiteľne horúco,“ uviedla turistka z Austrálie.

Témam sa v spravodajstve RTVS venovali redaktori Klaudia Mikolášová a Pavel Achs:

Rovnaké problémy trápia aj turistov v Taliansku, v ktorom platia najvyššie výstrahy pred vysokými teplotami v 17 mestách vrátane Ríma. V talianskej metropole očakávajú až 42 stupňov. V rímskom Koloseu budú dobrovoľníci rozdávať turistom fľaše s vodou. Teploty prekročia 40 stupňov aj na juhu Talianska.

Podľa štatistík Európskej komisie pre cestovný ruch (ETC) počet ľudí, ktorí plánujú cestovať na dovolenku k Stredozemnému moru od júna do novembra klesol oproti minulému roku o desať percent. Dôvodom môžu byť práve extrémne horúčavy či riziko požiarov.

„Radšej by som si vybrala nabudúce inú destináciu alebo by som navštívila Madrid v zime, prípadne na jar alebo na jeseň. Vtedy je tu o čosi znesiteľnejšie ako teraz,“ povedala poľská turistka Agatha.

Podľa ETC turisti čoraz viac vyhľadávajú destinácie v Českej republike, Dánsku, Írsku či Bulharsku.

Krajiny bojujú s požiarmi

Viaceré európske krajiny trápia lesné požiare. Dva veľké horia aj na území Grécka. Pokúša sa ich uhasiť sedem hasiacich lietadiel, štyri vrtuľníky a stovky hasičov. Doteraz si nevyžiadali nijaké obete či zranených. Vo väčšine oblastí južného Grécka platia výstrahy pred vznikom lesných požiarov.

Prvý z lesných požiarov vypukol pri obci Kuvaras, ktorá leží asi 50 kilometrov juhovýchodne od Atén. V súvislosti s príčinou jeho vzniku zadržali už podozrivého muža. Hasiči pre silný vietor nemajú oheň stále pod kontrolou.

„Fúka silný vietor. Spolu s hustým dymom bránia hasiacim lietadlám bezpečne sa priblížiť k požiaru. Všetky zložky vynakladajú maximálne úsilie,“ vysvetlil hovorca gréckych hasičov Ioannis Artopios.

V oblasti sú tisícky turistických chatiek a obytných budov. Obyvateľov vyzývajú, aby odišli do bezpečia. „Tam je náš dom. Ešte nezhorel, ale hasiči ešte neprišli. Je to zložité. Horelo tu aj pred desiatimi rokmi a teraz je to tu znova,“ majiteľka jedného z domov v oblasti.

Hasiči zasahovali aj pri veľkom lesnom požiari v prímorskom letovisku Lutraki, neďaleko Korintského prieplavu. Z oblasti evakuovali približne 1 200 detí, ktoré tam boli v letných táboroch.

Niekoľko horských dedín evakuovali aj vo Švajčiarsku. S lesným požiarom tam zápasia stovky hasičov, vojakov aj policajtov. Horieť stále neprestáva.

Zúrivé plamene na Kanárskom ostrove La Palma sa hasičom podarilo spomaliť. Pod kontrolou ich zatiaľ nemajú. Požiar, ktorý tam vypukol cez víkend, vyhnal z domovov vyše štyritisíc ľudí. S ohňom okrem toho zápasia aj v Taliansku či Turecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet