Na hlavný obsah

Extrémne počasie v Taliansku: Juh krajiny sužujú horúčavy a požiare, na severe vyčíňa vietor a búrky

Kvôli požiaru uzavreli aj letisko v Palerme.

Extrémne počasie v Taliansku: Juh krajiny sužujú horúčavy a požiare, na severe vyčíňa vietor a búrky
Extrémne počasie v Taliansku - juh krajiny je sužovaný požiarmi, sever zas trápia silné búrky a vietor. Foto: Profimedia/koláž RTVS

Letisko v Palerme je v utorok (25. 7.) najmenej do 11.00 h uzavreté kvôli neďalekým požiarom. Tie uzavreli tiež príjazdové cesty na letisko, ktoré zrušilo zatiaľ osem z 233 plánovaných letov. 

Najvyššia výstraha pred požiarmi platí na viac ako polovici územia Sicílie. Naopak, sever Talianska v noci na utorok zasiahli silné búrky, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.

Požiare blízko sicílskej metropoly sa priblížili k letisku natoľko, že Palermo prerušilo leteckú prevádzku. Letisko bolo niekoľko hodín odstrihnuté od okolia kvôli uzáverám na cestách i prerušeniu železničnej dopravy do Palerma.

Časť letov odklonili na druhé sicílske letisko v Katánii. Najhoršie zasiahnutý požiarom je lesnatý výbežok Capo Gallo na severozápade ostrova. Pri stredisku Bellolampo horela v pondelok (24. 7.) v noci skládka a stúpal z nej jedovatý dym.

V niekoľkých častiach Palerma sú výpadky prúdu, evakuovať sa muselo asi 120 rodín. V noci na utorok zomrela 88-ročná žena, ku ktorej sa kvôli dopravným komplikáciám spojeným s požiarom včas nedostala záchranná služba.

Na Sicíliu prichádzajú hasiči z iných regiónov, oznámil guvernér ostrova Renato Schifani. Palermo obmedzilo na polovicu premávku mestských autobusov, pretože strechy vozidiel sú rozpálené až na 80 stupňov, čo takmer znemožňuje ich prevádzku. Dopravný podnik sa bojí aj o zdravie vodičov, píše denník La Reppublica.

Na severe Talianska vyčíňajú búrky a vietor

Silné búrky, nárazový vietor s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu a tiež výdatné prehánky s krúpami zasiahli v noci na utorok časti severného Talianska. Postihnutá bola najmä metropola Miláno a veľká časť Lombardie, píše agentúra DPA.

V médiách sa objavili zábery vyvrátených stromov popadaných na autá, poškodené strechy, kusy krytín na uliciach i ležiace stĺpy verejného osvetlenia.

Dážď bol v Miláne krátky, ale veľmi intenzívny, voda zaplavila justičný palác. Vedenie mesta z bezpečnostných dôvodov uzavrelo park a kúpalisko Idroscalo. Padajúci strom usmrtil 16-ročné dievča spiace v stane na skautskom tábore. Od 04:00, keď bola búrka najsilnejšia, prijali hasiči v regióne vyše 200 tiesňových volaní, píše ANSA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet