Na hlavný obsah

Hasiči na juhu Talianska bojujú s desiatkami lesných požiarov. V oblasti pokračuje vlna horúčav

V Kalábrii už napoludnie namerali 37 stupňov Celzia.

Hasiči na juhu Talianska bojujú s desiatkami lesných požiarov. V oblasti pokračuje vlna horúčav
Na ilustračnej snímke požiarnici hasia požiar. Foto: Pixabay

Hasiči na juhu Talianska bojujú s desiatkami lesných požiarov, zatiaľ čo v oblasti pokračuje vlna horúčav, ktorá zrejme v pondelok znovu zosilnie a prinesie teploty výrazne nad 40 stupňov Celzia. V regióne Kalábria horí na viac ako 70 miestach, informovala v nedeľu (23. 7.) agentúra ANSA.

Extrémne vysoké teploty v uplynulých dňoch zasiahli celé Stredozemie a zatiaľ čo na severe Talianska sa ku koncu pracovného týždňa ochladilo, juh krajiny sa stále potýka so štyridsiatkami. V Kalábrii v nedeľu už napoludnie namerali 37 stupňov Celzia.

Podľa ANSA sa v najjužnejšej pevninskej časti Talianska požiare cez víkend rozrastali „tak trochu všade“. Do hasičských operácií sú na niektorých miestach zapojené lietadlá, do oblasti boli povolané tiež posily z ďalších regiónov.

Horúčavy sa na začiatku budúceho týždňa podľa predpovede vystupňujú a pondelok (24. 7.) by mohol priniesť teplotné maximá až medzi 45 a 48 stupňami. Meteorológ Mattia Gussoni uviedol, že juh Talianska zasiahne nové „africké vzplanutie“.

Najbližšie dni budú pravdepodobne najteplejšou fázou júlových horúčav v krajine. Minulý týždeň boli najvyššie zaznamenané teploty okolo 46 stupňov. V druhej polovici budúceho týždňa sa má ochladiť na „normálnejšiu letnú úroveň“, píše agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet