Na hlavný obsah

Holandsko zakáže mobily, tablety a smart hodinky na vyučovaní. Chcú, aby sa žiaci viac sústredili

Povolené budú len v istých situáciách.

Holandsko zakáže mobily, tablety a smart hodinky na vyučovaní. Chcú, aby sa žiaci viac sústredili
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Používanie mobilných telefónov, tabletov a šikovných hodiniek sa v školských triedach v Holandsku od budúceho roka takmer úplne zakáže. Oznámila to v utorok (4. 7.) tamojšia vláda. Opatrenie pripravené v spolupráci ministerstva školstva a škôl má za cieľ zlepšiť sústredenie žiakov vo vyučovaní. Uviedla agentúra Reuters.

Elektronické zariadenia v triedach povolia len vtedy, ak ich žiaci nevyhnutne potrebujú. Napríklad pri výučbe digitálnych zručností alebo ak slúžia ako pomôcky žiakov so zdravotnými problémami. Zákaz má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2024. Podľa agentúry AFP sa vzťahuje na druhý stupeň základných škôl a na stredné školy.

„Akokoľvek tvoria mobilné telefóny neoddeliteľnú súčasťou našich životov, do tried nepatrí,“ uviedol minister školstva Robbert Dijkgraaf. „Študenti sa musia vedieť sa sústrediť a musia dostať príležitosť dobre sa učiť. Vedecké zistenia ukazujú, že mobilné telefóny sú rušivým prvkom. Musíme pred ním študentov chrániť, „pokračoval.

Vláda zatiaľ nenavrhuje zákon, ktorý by obsahoval presné pravidlá pre školy a žiakov. Namiesto toho sa so školami a ďalšími organizáciami dohodla, že každá škola si v nasledujúcich mesiacoch pripraví vlastnú verziu zákazu, ktorú potom uvedie do praxe.

Po skončení budúceho školského roka potom vláda bude vyhodnocovať, či tento postup priniesol želané výsledky, alebo či je potrebné zákaz vymáhať pomocou právnej úpravy.

Zákaz zaviedli aj iné krajiny

Takouto cestou sa v roku 2018 vydalo Francúzsko. Tam parlament schválil zákaz mobilných telefónov a ďalších zariadení pre žiakov zhruba do 15 rokov. Podobné zákazy platia tiež na mnohých školách v USA.

Podľa nedávneho článku denníka The Washington Post sa reštrikcie v nadväznosti na pandémiu ochorenia COVID-19 rozmáhali. Pracovníci škôl telefóny čoraz viac vnímajú ako prekážku pre učenie, ale aj potenciálne nebezpečenstvo pre duševné zdravie žiakov, uviedol denník.

„Máme čoraz viac dôkazov o tom, že mobilné telefóny majú na vyučovanie škodlivé dopady,“ oznámila holandská vláda. „Žiaci sa nemôžu tak dobre sústrediť a ich výsledky tým trpia,“ cituje z vládneho vyhlásenia AFP. Minister Dijkgraaf uviedol, že túto tému v posledných mesiacoch preberal s učiteľmi, vedcami, rodičmi i samotnými žiakmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet