Na hlavný obsah

Južná Kórea hlási viac než 30 obetí záplav a zosuvov, dažde majú pokračovať

Záchranári hlásia ďalších nezvestných.

Južná Kórea hlási viac než 30 obetí záplav a zosuvov, dažde majú pokračovať
Prudké dažde sužujú Južnú Kóreu od minulého týždňa. Foto: TASR/AP

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli viaceré oblasti Južnej Kórey, sa v nedeľu (16. 7.) zvýšil na viac než 30. Záchranári hlásia ďalších nezvestných. Informovala o tom agentúra DPA a webová stránka stanice BBC.

Záchranári v nedeľu ráno našli telá šiestich ľudí v zaplavenom tuneli. Tento viac než 680 metrov dlhý tunel v provincii Severný Čchungčchong vo vnútrozemí krajiny podľa úradov rýchlo zaplavila vodou z neďalekej rieky. Ľudia nemali čas uniknúť, píše BBC. Dodáva, že jedno mŕtve telo tam našli už v sobotu (15. 7.).

Tým sa celkový počet obetí záplav zvýšil až na najmenej 33, píše britská stanica s odvolaním sa na miestne médiá. Najmenej 10 ďalších osôb je nezvestných a počet obetí sa môže ešte zvýšiť.

Evakuovali viac než sedemtisíc ľudí

Prudké dažde sužujú Južnú Kóreu od minulého týždňa. V niektorých častiach krajiny spôsobili zosuvy pôdy a výpadky v dodávkach elektrickej energie. Viac než 7 000 ľudí bolo evakuovaných.

Situácia je aj naďalej napätá, píše DPA. Meteorologické úrady hlásia, že silné dažde budú na veľkej časti územia pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. V Južnej Kórei je v súčasnosti letné obdobie dažďov, počas ktorého bežne dochádza k záplavám.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vyzval vládu, aby prijala urýchlene opatrenia na podporu ľudí postihnutých záplavami, píše agentúra Jonhap. Prezident takisto vyjadril sústrasť rodinám obetí. Juhokórejský premiér Han Duk-su už požiadal armádu, aby pomohla so záchrannými prácami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet