Na hlavný obsah

Lokalita Keltského hradiska pri Poprade je rajom pre archeológov. Najnovšie objavili dôkazy o kultúre starej tisícky rokov

Už tretiu sezónu odhaľujú bohaté nálezisko artefaktov.

Lokalita Keltského hradiska pri Poprade je rajom pre archeológov. Najnovšie objavili dôkazy o kultúre starej tisícky rokov
V lokalite Keltského hradiska v Jánovciach pri Poprade narazili aj na ďalšie artefakty. Foto: RTVS

Archeológovia našli dôkazy o Badenskej kultúre. V lokalite Keltského hradiska v Jánovciach pri Poprade narazili aj na ďalšie artefakty.

V obci Jánovce nad osadou sa týči kopec. Keltské hradisko tu vzniklo v prvom storočí pred Kristom. „Čo je zaujímavé, čo sme tu nečakali, našli sme tu nálezy, ktoré sú staršie z obdobia eneolitu. To je neskorá doba kamenná,“ priblížil archeológ z Katedry archeológie FF UKF v Nitre Dominik Repka.

Najstaršie nálezy na hradisku sa datujú do obdobia 3 000 rokov pred Kristom a bola to práve keramika. „Je to pre nás nový poznatok, pretože v predchádzajúcich sezónach sme mali nejaké náznaky toho staršieho osídlenia. V tejto sezóne práve tá badenská keramika je dominantná,“ dodala archeologička Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Mária Hudáková.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

Kamenná sekierka či hrot šípu

Našli sa aj úštepy, kamenná sekierka či hrot šípu. Z púchovskej kultúry sa zachovali kovové a bronzové súčasti opaskov. „Je tam veľmi zaujímavý nález bronzového závesku, ktorý vlastne tvoria dve hlavičky zvieratiek. Býčia hlavička a hlavička pravdepodobne barana,“ uviedla Hudáková.

Nálezy deformovanej keramiky dokazujú remeselnú výrobu niekdajších obyvateľov. „Iné nálezy, nielen mince, dokladajú aj obchod s Moravou, Poľskom a juhozápadným Slovensko. Dokonca máme nálezy aj z Rímskej ríše,“ uviedol Repka.

Archeológovia nateraz ukončili prácu v teréne. Výskum však naďalej pokračuje. Po zakonzervovaní nové nálezy vystavia v múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi. „Sme naozaj pozitívne hodnotení aj muzeálnou aj odbornou verejnosťou, že výsledky, ktoré získame, sú hneď prezentované v expozícii,“ vysvetlila riaditeľka Múzea Spiša Zuzana Krempaská.

Múzeum ocenila aj odborná obec za nález keltskej bronzovej sošky so zlatými očami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny