Na hlavný obsah

Štáb RTVS sa ako prvý pozrel do doteraz neprístupného podzemného labyrintu neďaleko kaštieľa v Čachticiach

Obnova pamiatky odhalila zaujímavé predmety.

Štáb RTVS sa ako prvý pozrel do doteraz neprístupného podzemného labyrintu neďaleko kaštieľa v Čachticiach
Podzemný labyrint kaštieľa v Čachticiach. Foto: RTVS

Pri obnove Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach našli archeológovia zaujímavé predmety. Rekonštrukcia kultúrnej pamiatky má priviesť viac turistov do lokality opradenej legendami o krvavej grófke. Štáb RTVS ako prvý pustili tamojší nadšenci aj do doteraz neprístupného podzemného labyrintu neďaleko kaštieľa.

Archeológovia kopali pri výskume v okolí Draškovičovho kaštieľa vo viac ako trojmetrovej hĺbke. Odmenou im boli pestré nálezy. Časť odhalili pred našou kamerou.

„Po mojej pravej ruke to vyzerá na keramiku z 13-teho storočia,“ opísal archeológ Juraj Malec. Bádatelia tak zistili, že lokalitu vedľa kostola obývali ľudia ešte pred vznikom kaštieľa. „Podarilo sa nám toto – priestor kaštieľa datovať o 200 a 400 rokov spätne, predtým tu mohol stáť nejaký majer,“ opísal Malec.

Objavom na kaštieli v Čachticiach sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Trenčiansky samosprávny kraj plánuje rekonštrukciu kaštieľa dokončiť na jar budúceho roka. Sprístupnia tam expozície, turistické informačné centrum či kaviareň. Generačnú spojitosť s krvavou grófku sme našli aj pri tomto objekte.

„Konkrétne bol postavený v roku 1677, na popud chorvátskeho šľachtica, Mikuláša Draškoviča. On bol manžel Alžbety Drugetovej, ktorá bola vnučkou Alžbety Bátoriovej,“ priblížil archeológ Malec.

Turistov lákajú nové lokality

Novým turistickým lákadlom je sprístupnenie neďalekej Drugetovej kúrie. „Táto budova patrila Báthoriovej mladšej dcére Kataríne. Prvýkrát v histórii sa tieto priestory otvorili pre širokú verejnosť. Vieme sprevádzať po záhradách kúrie a nazrieť aj do podzemných priestorov čo boli sprašové pivnice s chodbami,“ skonštatoval Miroslav Bitarovský predseda OZ Čachtické podzemie.

Čachtické podzemie tvorí labyrint chodieb. V tých pod kúriou skladovali potraviny či víno. Majú stabilnú teplotu – približne deväť stupňov Celzia.

„Počas prehliadok sa môžu návštevníci pohybovať v priestore hlavných pivníc, potom sú tu ešte tieto dve chodby, ktoré sú neprístupné, jedna je zavalená, druhá krátka, dá sa na ňu pozrieť z vonku do vnútra tej chodby,“ dodal Bitarovský.

Kúria aj s podzemnými pivnicami bude pre návštevníkov sprístupnená minimálne do konca septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny