Na hlavný obsah

Lokalitu dnešných kúpeľov v Dudinciach osídľovali ľudia už v neskorej dobe kamennej

Potvrdil to archeologický nález.

Lokalitu dnešných kúpeľov v Dudinciach osídľovali ľudia už v neskorej dobe kamennej
Archeologické vykopávky, ktoré sa našli v Dudinciach. Foto: RTVS

Šesťtisíc rokov starú pravekú osadu našli archeológovia v areáli kúpeľov Dudince. Okrem zvyškov keramiky či kamenných nástrojov našli aj kostru malého dieťaťa z doby kamennej. Výskum potrvá tri roky.

Lokalitu dnešných kúpeľov v Dudinciach osídľovali ľudia už v neskorej dobe kamennej približne štyritisíc rokov pred našim letopočtom. Zistili to archeológovia po odkrytí dvoch sond v blízkosti známych tzv. rímskych kúpeľov. Miesto v praveku obývalo minimálne niekoľko generácií.

„Nachádzame keramické fragmenty, kamennú štiepanú industriu. To sú úlomky z nástrojov, ktoré používali. Nachádzame aj zvieracie kosti, ktoré vypovedajú o tom, akú mäsitú stravu konzumovali,“ vysvetlila archeologička z Katedry archeológie Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre Noémi Beljak Pažinová.

Archeologickým nálezom v Dudinciach sa venoval redaktor RTVS Marek Pivoluska:

Nálezy pochádzajú zo sídliskových jám, ktoré boli súčasťou pravekej osady. Samotné domy zachytiť nedokážu, pretože ich stavali na koloch nad zemou a nezostali po nich stopy. Zaujímavosťou je objav kostry približne jeden a pol ročného dieťaťa. V blízkosti sa mohlo nachádzať aj pohrebisko.

„V 50. rokoch minulého storočia tu identifikovali tri kostrové hroby, čiže by to mohlo byť aj pohrebisko. Vedľa sídliskových objektov sa často nachádzali aj hroby,“ priblížila archeologička.

Na prieskume sa podieľajú aj študenti

Prieskum potrvá tri roky, každú sezónu budú archeológovia pracovať 10 až 15 dní priamo v teréne. Na výskume sa podieľajú aj študenti archeológie. „Je to tá odmena, keď niečo nájdeme. Je to určite väčší zážitok, ako sa iba učiť teóriu. Vidieť to na vlastné oči, je úplne niečo iné,“ povedala študentka archeológie Simona Duchonová.

Kúpele chcú v budúcnosti poznatky z výskumu predstaviť aj kúpeľným hosťom. „Nás považujú za najmladšie slovenské kúpele, ale my tvrdíme, že z hľadiska veku vody aj z hľadiska osídlenia obyvateľstva to tu patrí medzi najstaršie kúpeľné miesta,“ uviedol predseda predstavenstva Kúpele Dudince Slavomír Brza.

Objavené historické artefakty budú po ukončení prác skúmať v laboratóriu. Prvé výsledky analýz by mali byť známe na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny