Na hlavný obsah

Mladí výtržníci opäť vyčíňali: Vo Francúzsku útočili na policajné stanice, rabovali obchody, podpaľovali autá

V noci zadržali vyše 1 300 ľudí, medzi nimi aj 13-ročné deti.

Mladí výtržníci opäť vyčíňali: Vo Francúzsku útočili na policajné stanice, rabovali obchody, podpaľovali autá
Výtržníci podpálili autobus. Foto: TASR/AP

Demonštranti vo Francúzsku v piatok (30. 6.) večer a v noci na sobotu (1. 7.) zaútočili na niekoľko policajných staníc, rabovali tiež obchody a zapaľovali autá. Informuje o tom server denníka Le Figaro.

Polícia po celej krajine zadržala 1 311 ľudí, uviedlo ministerstvo vnútro. Podľa ministra Géralda Darmanina však intenzita násilia poľavila, informuje agentúra AP. Násilné nepokoje, ktoré vyvolala smrť 17-ročného mladíka pri policajnej kontrole, pokračovali už štvrtú noc.

Po celej krajine nasadili 45-tisíc policajtov a žandárov, o päťtisíc viac ako predchádzajúcu noc. „Vďaka mobilizácii vnútorných bezpečnostných zložiek po celej krajine bola úroveň násilia v noci a sobotu nižšia v porovnaní s predchádzajúcou nocou,“ napísalo ministerstvo vnútra. Uviedlo tiež, že v noci utrpelo zranenia 79 policajtov.

Podľa ministerstva sa znížil počet požiarov a útokov na policajné stanice. Ministerstvo uviedlo, že podpálili okolo 1 350 vozidiel a ohňom či inak poškodili 234 budov. Na verejných komunikáciách podľa ministerstva vzniklo 2 560 požiarov, informovala agentúra AFP.

Ministerstvo tiež zaznamenalo 31 útokov na policajné komisariáty, 16 útokov na miestne policajné stanice a 11 útokov na žandárske stanice. Útoky na policajné stanice cez noc hlásili z Bordeaux na západe krajiny, zo Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na predmestí Paríža či z Alès na juhu Francúzska.

Prípady rabovania úrady zaznamenali v troch najväčších francúzskych mestách – Paríži, Marseille a Lyone – a tiež napríklad v Štrasburgu, Grenobli alebo v Saint-Étienne.

Minister Darmanin, ktorý navštívil policajtov v Mantes-la-Jolie západne od Paríža, vyjadril presvedčenie, že „zvíťazí republika, nie výtržníci“. Nie je si podľa neho možné pliesť niekoľko tisíc delikventov s absolútnou väčšinou francúzskych občanov.

Napadli aj okoloidúceho

Policajný zdroj agentúry AFP uviedol, že násilnosti najviac zasiahli mestá Lyon a Marseille. V centre Marseille výtržníci podľa polície vyrabovali obchod so zbraňami, z ktorého ukradli niekoľko poľovníckych pušiek, ale žiadnu muníciu.

Jednu osobu zatkli s puškou, ktorá zrejme pochádzala z vyrabovaného obchodu. Ten teraz stráži polícia, uviedla agentúra Reuters. Marseillský starosta Benoit Payan v piatok večer označil rabovanie a násilnosti v meste za neprijateľné a vyzval vládu na vyslanie ďalších bezpečnostných síl.

Pri pošte v Lyone explodovalo výbušné zariadenie, ktoré vidieť na záberoch na twitteri. Po výbuchu k miestu smerovala skupina čierno odetých ľudí. Z viacerých francúzskych miest zase hlásili streľbu zo strany demonštrantov. 

V meste Nîmes zrejme protestujúci strieľali z brokovnice na kamery, v jednej zo štvrtí Lyonu svedkovia videli streľbu do vzduchu z kalašnikovov.

Za útokmi podľa francúzskych médií často stoja maskované skupiny ozbrojené železnými tyčami a tiež zábavnou pyrotechnikou. Jedno z videí na sociálnych sieťach natočené v Bordeaux ukazuje, ako sa dav obrátil proti jednému z okoloidúcich.

Polícia na viacerých miestach odpovedala slzným plynom, nad niektorými mestami krúžili vrtuľníky. Napriek množstvu nepokojov je podľa policajných predstaviteľov, na ktoré sa odvoláva Le Figaro, situácia v noci na sobotu bola lepšia ako o deň skôr.

Na ukončenie násilností vyzval kapitán francúzskej futbalovej reprezentácie Kylian Mbappé, podľa ktorého ich musí nahradiť smútok, dialóg a obnova.

Francúzskom zmietajú nepokoje od utorkovej (27. 6.) smrti mladíka so severoafrickými koreňmi, ktorého polícia zastrelila, keď neuposlúchol jej príkazy pri cestnej kontrole. Darmanin uviedol, že pri nepokojoch zadržali aj deti vo veku iba 13 rokov. Priemerný vek zadržaných v noci na piatok podľa neho predstavoval 17 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet