Na hlavný obsah

Francúzsko zažilo ďalšiu noc plnú chaosu a výtržníctva: Ľudia podpaľovali autá, rabovali obchody

Macron druhýkrát zvolal krízový štáb.

Francúzsko zažilo ďalšiu noc plnú chaosu a výtržníctva: Ľudia podpaľovali autá, rabovali obchody
Protestujúci Francúzi zapaľovali zábavnú pyrotechniku. Foto: TASR/AP

Francúzsko zažilo už tretíkrát za sebou noc plnú chaosu a výtržností v uliciach miest, napísala agentúra AFP. Podľa jej zdrojov bola situácia v noci na piatok (30. 6.) najhoršia najmä v Paríži a jej okolí.

Ťažkú noc poznačenú požiarmi však hlásili napríklad aj úrady v severofrancúzskom Lille. Najmä mladí Francúzi vyšli do ulíc po tom, ako polícia v utorok (27. 6.) pri cestnej kontrole zastrelila 17-ročného mladíka.

Polícia vo Francúzsku zadržala 667 ľudí. Uvádzajú to agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na ministra vnútra Geralda Darmanina. Bezpečnostné zložky sa teraz podľa správy citovanej policajným zdrojom AFP obávajú, že sa násilie počas niekoľkých nasledujúcich nocí stane „plošným“.

„Naši policajti, žandári a hasiči včera v noci opäť statočne čelili nebývalému násiliu. V súlade s mojimi jednoznačnými pokynmi vykonali 667 zatknutí,“ uviedol v piatok ráno francúzsky minister vnútra na Twitteri.

V Paríži na ulici Rivoli, ktorá vedie k múzeu Louvre, ľudia vyrabovali niekoľko obchodov a ďalší zapálili. Požiare, rabovanie a ohňostroje sprevádzali v noci obyvateľov nielen v centre, ale aj na väčšine predmestí, kde zábavnou pyrotechnikou strieľali ľudia na policajtov a zapaľovali všetko od smetiakov cez autá po autobusy.

Najmenej tri mestá podľa AFP zaviedli v rôznych podobách zákaz nočného vychádzania počas niekoľkých nasledujúcich dní.

Policajti aj novinári utrpeli zranenia

Pernú noc zažili hasiči v Lille, ktorí sa presúvali od jedného požiaru k druhému. Plamene zachvátili obchody, domy, kancelárie, radnice či divadlo, ale aj niekoľko základných škôl. Ľudia – najmä „veľmi mladí“ – tiež vo veľkom rabovali obchody a supermarkety, uviedli miestne úrady.

„Incidenty sme zaznamenali po celom Francúzsku, ale situácia v regióne Île-de-France a v Paríži bola mimoriadne napätá. Polícia nevedela vzhľadom na veľký počet prípadov všetko zvládnuť,“ povedal AFP vysokopostavený policajný zdroj.

Iný anonymný zdroj z francúzskeho kabinetu uviedol, že násilností bolo menej, ako sa očakávalo. S výnimkou Nanterre, odkiaľ mladík zastrelený políciou pochádzal.

Zranenia utrpeli v noci na piatok podľa rezortu vnútra 249 príslušníkov polície. Denník Le Figaro uvádza, že zranenia utrpela tiež dvojica jeho novinárov, z ktorých jeden musel ísť na pohotovosť.

„Brutálne obťažovali tiež fotograf (denníka) Liberation, ktorému ukradli fotoaparát,“ píše Figaro. Ďalších dvoch novinárov napadli protestujúci v Besancone, jedného z nich udreli do hlavy páčidlom.

Smrť 17-ročného mladíka

Sedemnásťročný Nahel prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní vozidla. Keď odmietol uposlúchnuť jej výzvu a znovu sa rozbehol, jeden z policajtov po ňom z bezprostrednej blízkosti vystrelil. Mladý muž, ktorý má severoafrické korene, zranenia krátko potom podľahol.

Video streľby sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach a Francúzov hlboko šokovalo, napísala agentúra AP. Nahelova rodina a jej právni zástupcovia síce priamo nepovedali, že incident súvisel s ich etnickou príslušnosťou, najväčší dosah však mal najmä v prisťahovaleckých štvrtiach.

Deti miestnych obyvateľov, ktoré sú narodili už vo Francúzsku, sa sťažujú, že sú vystavené častejším policajným kontrolám, ako „bieli“ Francúzi či obyvatelia bohatších oblastí.

Správanie polície kritizujú aj ľudskoprávne skupiny a aktivisti bojujúci proti systematickému rasizmu.

Macron zvolal krízový štáb

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal na piatok  rokovanie nového medzirezortného krízového štábu, ktorému má predsedať. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Elyzejského paláca. Štáb sa stretne už druhýkrát v priebehu dvoch dní.

Macron je od štvrtka (29. 6.) v Bruseli, kde sa zúčastňuje na samite EÚ. Svoju návštevu však možno skráti a do Francúzska sa vráti ešte pred koncom vrcholného rokovania európskeho bloku. Pôvodne mal po jeho skončení ako zvyčajne v Bruseli naplánovanú tlačovú konferenciu.

Prvé rokovanie krízového štábu zvolala hlava štátu vo štvrtok ráno pred odchodom na samit. Násilie vo francúzskych uliciach Macron odsúdil a nazval ho „neospravedlniteľným“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet