Na hlavný obsah

Pri Prievidzi vybuchla v chate plynová bomba. Medzi zranenými je aj sedem detí

Malo ísť o českých turistov.

Pri Prievidzi vybuchla v chate plynová bomba. Medzi zranenými je aj sedem detí
V čase výbuchu bolo v priestoroch chaty 13 osôb. Foto: Facebook/Hasičský a záchranný zbor

Na chate v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza malo dôjsť v utorok (25. 7.) ráno k výbuchu plynu. Zranilo sa deväť osôb, informácie HaZZ hovoria o 11 zranených. Na mieste zasahovali hasiči i záchranári. Potvrdil to hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík. Podľa informácií polície išlo o chatu v horolezeckom tábore.

Výbuch plynu v objekte hasičom nahlásili po 8.30 h. „Objekt je dvojpodlažný a s rozmermi šesť krát desať metrov. Polovica chaty by mala byť zrútená. Na mieste udalosti sa nachádzalo 13 osôb, traja dospelí a desať detí,“ uviedol Petrík.

Zasahovalo tam 13 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Prievidze a Trenčína s piatimi kusmi techniky, ako i dobrovoľní hasiči s jedným kusom techniky. Na mieste pomáhali zdravotní záchranári a leteckí záchranári s dvoma vrtuľníkmi, dodal Petrík. Pri nehode sa zranilo sedem detí.

Podľa informácií, ktoré poskytla polícia Trenčianskeho kraja na sociálnej sieti, vybuchla plynová bomba, ktorá bola pod kuchynkou. Podľa informácií RTVS si deti mali v kuchynke pripravovať raňajky. Keď so sporákom skončili, vypli ho a odišli do spoločenskej miestnosti, čo im malo zachrániť život.

V chatovej oblasti boli Česi

Dve zranené osoby previezol vrtuľník do nemocnice v Banskej Bystrici. Podľa informácií leteckej záchrannej služby Air – Transport Europe išlo o 11-ročné dievča a 45-ročnú ženu. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Mladé dievča si vzal do starostlivosti lekár leteckej záchranky, keďže utrpela najvážnejšie zranenia, a to v oblasti tváre. Pri prevoze na detské oddelenie nemocnice v Banskej Bystrici bola pri vedomí.

Čo sa 45-ročnej ženy, tú záchranári taktiež ošetrili hneď po prílete a v stabilizovanom stave ju previezli do banskobystrickej nemocnice. Air – Transport Europe dodal, že v čase príletu vrtuľníka boli všetky zranené osoby už v opatere pozemných záchranárov.

Leteckým záchranárom prácu komplikoval ťažko prístupný terén. „Keďže zranení sa nachádzali na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekár bol spustený k miestu nehody na lane pomocou palubného navijaka,“ uviedli v príspevku.

V nemocnici v Bojniciach prijali päť pacientov, jedného dospelého a štyri deti, žiaden z nich zrejme nebude potrebovať hospitalizáciu, potvrdil riaditeľ nemocnice Peter Glatz. Nemocnica zavolala ako podporu detského psychológa.

Na súkromnej chate Smrečina v chatovej oblasti Sekaniny, ktorú ľudia využívajú na rekreačné účely, sa nachádzali občania Českej republiky, uviedol prednosta Obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Pavel Herda. Obec podľa neho zriadila v základnej škole priestor pre ľudí, ktorí neutrpeli zranenia alebo si ich stav nevyžadoval hospitalizáciu, ako aj ich osobné veci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny