Na hlavný obsah

Na juh Slovenska mieri nový investor, zamestnať chce stovky ľudí

Ide už o jeho štvrtú fabriku na Slovensku.

Na juh Slovenska mieri nový investor, zamestnať chce stovky ľudí
Vizualizácia novej fabriky v Palárikove. Foto: RTVS

Do Palárikova pri Nových Zámkoch mieri investícia za 130 miliónov eur. Nemecký výrobca tepelných čerpadiel tam chce otvoriť svoju štvrtú slovenskú fabriku. Za posledné desaťročie to môže byť príchod prvého veľkého zamestnávateľa do okolia Nových Zámkov.

Štrnásť hektárov a na nich trojposchodová centrála, veľké výrobné haly, zelené ostrovy, parkoviská aj cyklotrasa. Takto vyzerajú plány najnovšej fabriky nemeckého veľkovýrobcu tepelných čerpadiel. V obci s asi 4 000 obyvateľmi chce ročne vyrobiť vyše milión rúrok a iných dielov.

Téme sa vo večernom spravodajstve RTVS venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

„V Palárikove je plánovaná výroba komponentov pre montáž tepelných čerpadiel „vzduch –voda“ a náhradných dielov pre výrobky vyrábané v závode v Trenčianskych Stankovciach,“ priblížila spoločnosť Vaillant. Fabriku chcú postaviť na kraji Palárikova. Časť by mala stáť v už existujúcom priemyselnom areáli a druhú časť pozemku musia odkúpiť od súkromného majiteľa.

Problémom môže byť nezamestnanosť

Nový investor chce zamestnať 850 ľudí, 700 z nich priamo vo výrobe. Dnes veľa miestnych dochádza za prácou do Bratislavy, Nitry či podnikov ako Amazon alebo Duslo.

Na druhej strane čísla ukazujú, že nezamestnanosť je v Novozámockom okrese trojpercentná. Dlhodobo pod celoslovenským priemerom. Podľa ekonóma je preto otázne kto stovky voľných pracovných miest vôbec obsadí.

„Jedno z tých možných hrozieb je, že nebudú mať dostatok pracovníkov, ktorých nájdu lokálne. Tým pádom sa budú musieť spoliehať na dochádzanie z väčších vzdialeností alebo na zahraničných pracovníkov,“ povedal Martin Hudcovský z Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Samotný investor – nemecká firma Vaillant sa nám k novej plánovanej fabrike odmietla vyjadriť. Zatiaľ sú v štádiu vybavovania povolení a posudzovaní vplyvov na životné prostredie. V zatiaľ zverejnených zámeroch majú naplánovaný začiatok výstavby na budúce leto

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika