Na hlavný obsah

Na Slovensku chýbajú vakcíny proti tetanu. Lekári vyzývajú ľudí, aby s preočkovaním počkali

Lekárnici upozorňujú, že chýbajú viaceré druhy liekov.

Na Slovensku chýbajú vakcíny proti tetanu. Lekári vyzývajú ľudí, aby s preočkovaním počkali
Na snímke balenie vakcíny proti tetanu. Foto: RTVS

Na Slovensku chýbajú vakcíny proti tetanu. Praktická lekárka zo Spiša potrebovala súrne zaočkovať dvoch pacientov a nemala čím. Situáciu sa podarilo dočasne vyriešiť. Lekárnici upozorňujú, že chýbajú viaceré druhy liekov, ako antibiotiká, aj lieky na srdce.

„Minulý týždeň sme mali dva závažnejšie úrazy. Jeden pán sa poranil uhlovou brúskou, jedna pani sa poranila sekerou. Museli sme ich zaočkovať, keďže od posledného očkovania prešlo už desať rokov. Očkovaciu látku sme nemohli zohnať,“ priblížila situáciu praktická lekárka v obci Rudňany Iveta Fulková.

Tetanus je závažné neurologické ochorenie. „Liečba v podstate neexistuje. Pacient sa nakazí najčastejšie znečistenou a špinavou ranou. Postihuje nervový systém a prejavuje sa ťažkými kŕčmi, vrátane kŕčov dýchacích svalov. Čiže následky sú jasné,“ dodala lekárka.

Výpadku vakcíny proti tetanu na Slovensku sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Akútne preočkovať potrebovala pani Elena z obce Poráč. Pri štiepaní dreva sa zranila sekerou. „Nedala som prsty, kde som mala,“ vysvetlila zranená žena z Poráča. „Veľmi som sa zľakla, však môže dostať otravu krvi a môže zomrieť. Lekárka povedala, že by bolo treba, aby proste sme jej to dali. Dala mi recept a pán lekárnik mi hovorí, že to je veľký problém. Dokonca celoslovenský problém,“ vysvetlila dcéra zranenej pani Eleny.

“Kontaktovali sme všetky možné lekárne súkromné, v okolí aj vo všetkých možných okresoch. Zhodli sa všetci na tom, že teoreticky do mesiaca by mohli byť dostupné,“ uviedla lekárka Fulková. Podľa prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa to bol buď výrobný alebo logistický problém.

Na slovenskom trhu sa vakcíny opäť objavili. Nateraz však iba tie s doplatkom. „Práve sa nám podarilo zohnať niekoľko balení lieku Imovax. Aktuálne sme dostali liek pre 30 pacientov,“ uviedol lekárnik zo Spišskej Novej Vsi Lukáš Bryndza. “Máme dobrú spoluprácu s našou miestnou lekárňou, tak pán magister zohnal jedno balenie vakcíny. Je to desať kusov,“ dodala Fulková.

Lekári radia počkať s preočkovaním

Pre nedostatok vakcín proti tetanu lekárnici aj lekári ľudí vyzývajú, aby povinné preočkovania proti tetanu odložili na neskôr a dávky, ktorých je aj tak málo, nechali iba akútnym pacientom po úrazoch.

„Najčastejším úrazom je stúpenie na hrdzavý klinec, prípadne poranenie hrdzavým drôtom, motykou, sekerkou, ale aj pri páde z bicykla. Týchto desať kusov si nechám len pre akútne poúrazové stavy,“ dodala Fulková.

Na Slovensku chýba viacero druhov liekov. Výpadky evidujú napríklad pri antibiotikách, liekoch na srdce či na periférne prekrvenie. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko