Na hlavný obsah

Najviac úrazov evidujú záchranári práve počas prázdnin. Prvú pomoc nevedia často poskytnúť ani dospelí

Deťom sa skončila škola, preto majú čas na viac aktivít.

Najviac úrazov evidujú záchranári práve počas prázdnin. Prvú pomoc nevedia často poskytnúť ani dospelí
Na ilustračnej snímke rozbité koleno. Foto: RTVS

Najviac úrazov evidujú záchranári práve počas prázdnin. Upozorňujú, že základnú prvú pomoc nevedia často podať ani dospelí. Ako zastaviť krvácanie či správne obviazať ranu, preto ukázali návštevníkom letného tábora už v prvých dňoch.

Leto je podľa záchranárov obdobie, kedy rodič zistí, kde je najbližšia pohotovosť. Deťom sa skončila škola, preto majú čas na viac aktivít.

Detským úrazom sa venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

„Deti chodievajú viac von, lozia po stromoch, preliezkach, plotoch, kolobežkujú a bicyklujú sa. A to, samozrejme, rezultuje aj vo vyššej miere úrazov. Najmä po pádoch, pri podvrtnutiach, odreninách alebo aj rezných či tržných ranách. Medzitým popri bežnej detskochirurgickej agende riešime aj zle vybraté kliešte, či zadreté triesky a tŕne,“ vysvetlil detský chirurg Miroslav Hudec.

„Také dieťa sa môže utopiť aj vo veľmi malej vode, pokiaľ má ponorenú tvár, nos a ústa. Vo vyššom veku sú nebezpečné skoky do vody, kedy to dieťa nemusí vedieť odhadnúť hĺbku bazéna. Úpaly sú veľmi časté, preto odporúčam chrániť sa krémami, klobúkmi alebo šiltovkami,“ dodal plavčík Ondrej Kmeť.

„Čo robíme hneď prvý deň tábora, tak ich učíme aj ako poskytovať prvú pomoc. Či už je to pri zlomeninách, že by mali fixovať zlomeniny, alebo pri krvácaní, že ako zastavím krvácanie. Ale aj to ako sa resuscituje. Na záchranke sa veľakrát stretnem s tým, že ani dospelí ľudia nevedia, čo majú robiť,“ povedal zdravotnícky záchranár a vedúci tábora Lukáš Valla.

S prevenciou by mali začať rodičia

V porovnaní s celým rokom sa každý piaty úraz stane deťom práve počas prázdnin. Podľa záchranára by mali s prevenciou začať práve rodičia.

Podľa trénera Mareka Trnku je dôležité, aby rodičia učili deti aj základné dopravné značky. Najmä na bicykli, kolobežke či korčuliach považuje za základ nosenie kvalitnej ochrannej prilby.

„Hlava je taká najdôležitejšia a či už odreniny kolena, lakťa sa dajú ľahko vyliečiť. Ale pri tej hlave to môže byť aj doživotné. Základ je hlavne nepreceňovať svoje možnosti, deti oboznámiť s nejakými rizikami, čo ich môžu čakať,“ spresnil tréner horskej cyklistiky z Kaktus Bike Marek Trnka.

Rezort zdravotníctva v súčasnosti uvažuje o redukcii detských pohotovostí.

„Ako rodič si trúfam apelovať na to, aby to zvážili. Pre rodiča je v týchto momentoch naozaj kľúčové mať blízko pohotovosť, aby aspoň cítil ten pocit, že vie kam má utekať,“ dodal výkonný riaditeľ OZ rodičia Matej Stužka.

Záchranár radí, aby rodičia deti učili prvú pomoc už v predškolskom veku. Dôležité je aj aby vedeli, na aké čísla volať, ak sa úraz stane a nevedia pomôcť samy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko