Na hlavný obsah

Napriek lepšej úrode zostali poľnohospodári sklamaní. Ich očakávania boli väčšie

Úrodu ovplyvnilo viacero škodlivých faktorov.

Napriek lepšej úrode zostali poľnohospodári sklamaní. Ich očakávania boli väčšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úroda bude tento rok najlepšia za päť rokov. Naznačujú to výsledky z juhozápadu Slovenska, kde sa zber plodín posunul do druhej polovice. Už teraz je jasné, že očakávania poľnohospodárov sa v mnohých regiónoch úplne nenaplnia. Problémy naďalej spôsobujú aj predajné ceny.

Družstvo v Špačinciach pri Trnave so žatvou končí už v týchto dňoch. „Zožatím tohto poľa končíme u nás žatevné práce,“ povedal predseda PD Špačince Rudolf Nádaský.

Žatve a očakávaniam poľnohospodárov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„V tej najväčšej obilnici Slovenska na západoslovenskej nížine už máme jačmeň skoro skosený, finišujeme s repkou a sme za druhou polovicou čo sa týka pšenice. Žatva na Slovensku vyzerá, že bude mierne nadpriemerná,“ zhodnotil Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Hoci sa úroda javí v lepšom svetle ako vlani alebo predvlani, očakávania poľnohospodárov boli väčšie. Na úrode sa podpísalo viacero škodlivých vplyvov.

„Miestami jeden a pol tony úrody nám zobrali hraboše z jedného hektára, keď má 100 hektárovú parcelu, tak je to 150 ton obilia, ktoré predávame za XY cenu,“ povedal Nádaský.

Problémové ceny

Práve ceny zostávajú najväčším problémom. Od vlaňajška na burzách padli aj na polovicu – najmä pre problémy s dovozom lacného ukrajinského obilia do Európy. Na odškodnenie naši poľnohospodári zatiaľ čakajú.

„Aj poľnohospodári sú len ekonomické subjekty, a tie výnosy, eurové výnosy z hektárov určite budú nižšie ako minulý rok. Je treba si uvedomiť, že takto presne pred rokom bola cena pšenice bolo niekde 340-350 eur, dneska hovorím o polovičnej cene,“ skonštatoval Macho.

„Európska únia prisľúbila nejakú pomoc niekde na úrovni päť miliónov eur a my sme sa dohodli, že vláda sa posnaží, aby sme tých piatich miliónov navýšili o ďalších 10 miliónov na podporu,“ povedal predseda vlády Ľudovít Ódor.

Aj keď je úroda nadpriemerná a predajné ceny klesli, na cenách na pultoch sa to zatiaľ neodráža.

„Aj tá predajná cena by sa mala premietnuť aj v realizácii našich mlynárov a potom aj sekundárne v obchode, budeme o tomto rokovať, pretože naozaj pokles o polovicu základnej suroviny by mal pocítiť aj zákazník,“ dodal minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

Chlieb a pečivo patria k potravinám, ktoré za uplynulý rok draželi najrýchlejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika