Na hlavný obsah

Obilnín a repky sa tento rok urodí viac, ukazujú prvé tohtoročné odhady úrody

Úroda pšenice vzrastie dvojciferne.

Obilnín a repky sa tento rok urodí viac, ukazujú prvé tohtoročné odhady úrody
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Repky a hustosiatych obilnín, ako pšenice, jačmeňa, raže, ovsa, ale aj repky, sa tento rok urodí viac. Ukazujú to prvé odhady úrody roka 2023, informoval o tom v utorok (11. 7.) Štatistický úrad (ŠÚ SR).

Úroda obilnín by mala podľa odhadov vzrásť o takmer 320-tisíc ton a presiahnuť tri milióny ton. Predstavuje to vzostup o 12 percent. Na tento významný nárast majú vplyv vyššie priemerné výnosy z hektára, ktoré by mali dosiahnuť 5,47 tony.

Urodiť by sa malo aj viacej repky olejnej. Jej množstvo by malo presiahnuť vlaňajšie čísla o desať percent. Zozbierať by sa jej teda malo 490-tisíc ton, ak sa predpokladá, že jej výnos z jedného hektára dosiahne úroveň 3,28 tony.

Graf prvého odhadu úrody roku 2023.
Graf prvého odhadu úrody roku 2023.Foto: Štatistický úrad SR

Na vzrast úrodnosti malo vplyv jarné počasie, vďaka ktorému by sa mali prekročiť priemery z posledných piatich rokov. Pozitívny vplyv počasia ŠÚ SR pripisuje najmä mesiacom máj a jún.

„Výrazne lepšie klimatické podmienky počas apríla, ale najmä mája a júna, by mali mať zásadný vplyv na významne vyššie hektárové výnosy všetkých obilnín. Pšenica a jačmeň majú mať až dvojciferný nárast hektárového výnosu oproti priemeru predošlých päť rokov,“ uviedol Peter Danko, riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva ŠÚ SR.

Dvojnásobne viac pšenice

Pšenica je najpestovanejšou obilninou na Slovensku, pričom sa v tomto roku pestuje na ploche 406-tisíc hektárov. Jej priemerný výnos na hektár by mal dosiahnuť 5,66 tony. Toto číslo je výrazne vyššie než v minulom roku. Ide zároveň o 11 percent vyšší výnos, než je päťročný priemer. ŠÚ odhaduje, že jej celková úroda sa bude šplhať k 2,3 milióna ton.

Čo sa týka jačmeňa, jeho úroda by mala byť vyššia o deväť percent. Raže by sa malo urodiť o 38 percent viac, ovsa o 13 percent viac. Množstvo urodenej repky, ozimnej aj jarnej spolu, by sa malo pohybovať na úrovni 487-tisíc ton, a teda vlaňajšie čísla by mala presiahnuť o desať percent.

„V prípade očakávaných výnosov ide o prvý odhad, ktorý sa bude spresňovať podľa vývoja klimatických podmienok v ďalších odhadoch,“ dodal ŠÚ SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika