Na hlavný obsah

Nezvestných vojakov po páde vrtuľníka v Austrálii stále hľadajú. Pátrajú po nich záchranári aj armáda

Pátranie trvá už niekoľko dní.

Nezvestných vojakov po páde vrtuľníka v Austrálii stále hľadajú. Pátrajú po nich záchranári aj armáda
Pátracia akcia po nezvestných vojakoch. Foto: TASR/AP

Pátranie po štyroch členoch posádky austrálskeho vojenského vrtuľníka, ktorý sa v piatok (28. 7.) zrútil do mora pri severovýchodnom pobreží Austrálie počas vojenského cvičenia, pokračuje. Nehodu však pravdepodobne nikto neprežil. V pondelok (31. 7.) to uviedli austrálski predstavitelia, informujú agentúry DPA a AFP.

Po nezvestných vojakoch pátrajú austrálski záchranári, armáda aj americkí vojaci, povedal predstaviteľ austrálskeho ministerstva obrany Matt Keogh v rozhovore pre televíziu ABC. Podľa jeho slov pátranie prebieha v „náročnom prostredí“. Dodal, že v oblasti našli časti vraku vrtuľníka.

Šéf austrálskeho rezortu obrany Richard Marles v pondelok v reakcii na nájdenie trosiek vrtuľníka skonštatoval, že nehodu nikto z posádky neprežil.

Austrálsky generál Angus Campbell uviedol, že úrady urobia všetko, čo je v ich silách, aby našli telá členov posádky. „Toto úsilie bude pokračovať. Privedieme našich kamarátov domov k ich rodinám,“ dodal.

Vojenské cvičenie pozastavili

Vrtuľník MRH-90 Taipan sa zrútil v piatok večer miestneho času neďaleko ostrova Hamilton v austrálskom štáte Queensland počas veľkého vojenského cvičenia, do ktorého sa zapojili vojaci z 13 krajín vrátane Nemecka, USA a Francúzska. Vojenské cvičenie bolo po nehode dočasne pozastavené, manévre boli opätovne spustené v sobotu večer miestneho času.

Keogh, ktorý je na ministerstve obrany zodpovedný za obranný personál, povedal, že vrtuľníky MRH-90 po nehode austrálska armáda dočasne prestala používať. Austrália ich vlastní takmer 50 a budúci rok ich plánuje vyradiť zo služby, priblížil.

Príčina pádu vrtuľníka zatiaľ nie je známa a je predmetom vyšetrovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet