Na hlavný obsah

Dobrovoľníci z východu Slovenska vytvorili pátrací tím. Hľadajú stratené deti a nezvestné osoby

Vždy sú pripravení vyraziť do terénu.

Dobrovoľníci z východu Slovenska vytvorili pátrací tím. Hľadajú stratené deti a nezvestné osoby
Občianske združenie Pátrací tím Východ je najčastejšie v teréne práve cez leto. Foto: RTVS

Na východe Slovenska pomáhajú hľadať stratené deti či nezvestných. A to zadarmo, dobrovoľne a na úkor svojho voľna. Občianske združenie Pátrací tím Východ je najčastejšie v teréne práve cez leto. Za posledný rok a pol našli viac ako sto stratených.

Posledné informácie a ide sa do terénu. Ťažkou pátracou akciou pre tím bolo hľadanie štvorročného dievčatka v Stropkove. Trvalo to šesť dní. „Bolo to náročné, keďže sa išlo o vodnatú plochu. Tento prípad skončil veľmi zle, keďže dievčatko sa našlo bez známok života,“ uviedol zástupca veliteľa OZ Pátrací tím Východ Marcel Gruška.

Vyrážajú za každého počasia a do každého terénu. V tíme je ich 40 a desiati z nich sú stále pripravení okamžite po výzve do 15 minút vyraziť do terénu. „Do každej pátračky ideme s tým, že osobu chceme nájsť čím skôr a živú,“ priblížil veliteľ OZ Jozef Galeštok.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Diana Murdziková:

Členovia tímu dopĺňajú profesionálov – hasičov či policajtov. Nedostávajú však plat, sú dobrovoľníci. „Je to poslaním pre mňa a je to veľmi dobrý pocit, keď niekoho nájdem,“ povedal Michal Ondrik z pátracieho tímu.

Tím kontaktujú aj samotné rodiny. Kľúčové sú včasné informácie a nič nezatajiť. „Už to neplatí ako vo filmoch, že treba čakať 24 hodín, ale treba hneď nahlásiť nezvestnosť. Najmä pre nás je kľúčové posledné miesto, kde sa osoba mohla nachádzať, alebo s kým bola v kontakte,“ vysvetlil veliteľ.

Aktuálne hľadajú mladú mamičku s dvoma dcérami. Pátraciemu tímu Východ pomáha aj takmer 12-tisíc sledovateľov na sociálnych sieťach. Platí, že viac očí viac vidí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny