Na hlavný obsah

Niektorí telesne znevýhodnení ľudia nedočiahnu na automaty na zber PET fliaš a plechoviek

Správca systému je presvedčený, že sú dostupné aj pre nich.

Niektorí telesne znevýhodnení ľudia nedočiahnu na automaty na zber PET fliaš a plechoviek
Na snímke vhadzovanie PET fliaš. Foto: TASR/ Pavel Neubauer

Správca zálohového systému je presvedčený, že automaty na vracanie použitých PET fliaš a plechoviek sú dostupné aj pre telesne znevýhodnených zákazníkov.

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím pred časom upozornil, že tomu tak nie je a situácia dokonca porušuje Článok 9 Dohovoru OSN o právach týchto ľudí. Obchodníci deklarujú ochotu pomôcť, k automatom napríklad montujú zvončeky na privolanie pomoci.

PET fľaše nosí do zálohomatu aj Lucia na vozíku. Potvrdzuje, že viacerí ľudia v jej situácii majú problém. Ide predovšetkým o výšku otvoru na vrátenie prázdnej fľaše alebo plechovky.

Téme sa v Rádiožurnále venoval redaktor Marián Kukelka:

„Mám takú výhodu, že môžem vystrieť ruky, tak sa mi to dá. Ale moji priatelia nemôžu ruky zdvihnúť tak vysoko, pre nich je to teda trošku problém. Myslím, že by pomohlo aj to, keby ten otvor, kde sa vhadzujú fľašky, bol trochu nižší. Možno aj 20 centimetrov by nám dokázalo pomôcť, aby to bolo aj pre nás komfortnejšie,“ vysvetlila.

Prevádzkovateľ systému sa už stretol so zástupcami občanov s fyzickým znevýhodnením na pôde ministerstva životného prostredia. Zároveň urobil aj spotrebiteľský test s parašportovcom Jakubom Nagyom, ktorý otestoval všetky typy zálohomatov a problém nezaznamenal.

Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím však trvá na tom, že má informácie od občanov, že na otvory zálohomatov nedosiahnu.

„Nedočiahnu na ne ani ľudia nízkeho vzrastu – s achondropláziou. Naďalej apelujeme aj na zlepšenie prístupnosti zálohomatov pre osoby so zrakovým aj mentálnym postihnutím. Ceníme si, že správca zálohového systému sa tým zaoberá,“ spresnila hovorkyňa Elena Koritšánska.

Vyrábajú ich v zahraničí

Obchodníci upozorňujú, že automaty vyrábajú v zahraničí a nemajú dosah na ich konštrukčné riešenie. Predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič však priznáva, že problémy sa ukázali pri exteriérových stojiskách na parkoviskách supermarketov.

„Napríklad aj možnosť privolania asistencie, pretože sú trošku vzdialenejšie a nie je tam také dobré wifi spojenie, aby tam boli nejaké zvončeky. Hľadá sa nejaké iné riešenie, ktoré to zlepší. Niektorí môžu mať problém s plošinou, že ju treba dať trošku miernejšie. Budeme hľadať také riešenia, aby to bolo ešte lepšie,“ ozrejmil.

PR manažér Správcu zálohového systému Marián Harvánek vyzýva ľudí, ktorí majú zlú skúsenosť, aby o nej dali vedieť.

„Pre týchto ľudí sme aj na základe dohody s ministerstvom, poskytli, že môžu nahlasovať tieto podnety, ak by došlo k tomu, že nemajú prístup na to odberné miesto a ministerstvo životného prostredia na enviroportáli,“ dodal.

Na Slovensku je v prevádzke približne 2 400 automatov na zber zálohových PET fliaš a plechoviek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál