Na hlavný obsah

Objav, aký na Slovensku nemá obdobu. Na Spiši odhalili vzácne nálezy staré 2 500 rokov

Po 12 rokoch ukončili v Hrabušiciach archeologický výskum.

Objav, aký na Slovensku nemá obdobu. Na Spiši odhalili vzácne nálezy staré 2 500 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Archeológovia z múzea v Spišskej Novej Vsi ukončili po 12 rokoch archeologický výskum na nálezisku v Hrabušiciach. Našli tam množstvo vzácnych predmetov z obdobia medzi bronzovou dobou a stredovekom. Sú medzi nimi aj nálezy, aké na Slovensku nemajú obdobu.

Nálezisko pri spišskej obci Hrabušice sa stalo rajom pre archeológov. Množstvu nájdených predmetov dominujú unikátne hroty kopijí. „Ide o prvý nález kopijí z doby železnej na území Slovenska ako hromadný nález. Majú 2 500 rokov, boli takto uložené a sú v perfektnom stave,“ uviedol archeológ Matúš Hudák.

“V rámci Slovenska je to unikátny nález tým, že je to depot a je to teda hromadný nález kopijí,“ priblížila archeologička Mária Hudáková. Pozoruhodný je aj zachovalý stav týchto kopijí. Hneď po ich nájdení sa im venoval český expert na archeometriu.

Unikátnym nálezom na Spiši sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Celkom rýchlo sme následne prišli z Českej republiky s roentgen-florenscenčným detektorom a potvrdili sme, že nejde farebný kov, ale o unikátne zachovalé železo,“ vysvetlil vedecký pracovník Martin Hložek z Českého vysokého učení technického v Prahe.

Na rozdiel od drvivej väčšiny nálezov starých železných nástrojov tieto neskorodovali. „Vďaka tomu, že v lokalite bolo špecifické chemické zloženie pôdy. Bol tam konkrétne železitý íl, tak došlo k tomu, že sa unikátne zachoval pôvodný povrch. Íl neprepúšťa k nálezom vodu a vzduch,“ dodal Hložek.

Keďže kopije, ale aj ďalšie nájdené predmety, uložili pietnym spôsobom, archeológovia sa domnievajú, že išlo o obetu bohom. Miesto archeológa obsadilo Múzeum Spiša v SNV v roku 2016. Odvtedy archeologické nálezy výrazne doplnili expozície múzea.

Aj hroty kopijí staré 2 500 rokov skončia v múzeu. Konkrétne v nedávno vytvorenej expozícii História Spiša.

 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny