Na hlavný obsah

Odhad deficitu verejných financií mierne klesol. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť ho znížila na 5,6 percenta

Dopomohli k tomu dane a nižšie výdavky.

Odhad deficitu verejných financií mierne klesol. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť ho znížila na 5,6 percenta
Ilustračná foto. Foto: Unsplash

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v júli mierne znížila odhadovanú úroveň deficitu verejných financií na tento rok. Oproti júnovej prognóze došlo k poklesu očakávaného schodku o 177 miliónov eur na 6,819 miliardy eur alebo 5,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

K medzimesačnému zlepšeniu prispel najmä vyšší príjem z dane z príjmov právnických osôb a nižšie výdavky subjektov verejnej správy na energie.

Schválený rozpočet verejnej správy na tento rok počítal s deficitom na úrovni 7,871 miliardy eur alebo 6,4 percenta HDP. „Pozitívna odchýlka prognózy pre saldo verejnej správy v roku 2023 od schváleného rozpočtu je vo výške 0,8 percenta HDP. Čo znamená, že riziko prekročenia rozpočtu ostáva naďalej nízke,“ zdôraznila fiškálna rada.

Očakávané výdavky na opatrenia vlády súvisiace s kompenzáciou cien energií dosahujú úroveň 2,889 miliardy eur alebo 2,4 percenta HDP. Z toho výdavky v objeme viac ako 1 miliardy eur (0,9 percenta HDP) by mali byť financované z eurofondov.

Aktuálny odhad

„Po zohľadnení rozpočtovanej rezervy, výnosu zo solidárneho príspevku a zo zdanenia nadmerných príjmov z predaja elektriny je celkový negatívny vplyv opatrení na deficit nižší oproti rozpočtu o 1,540 miliardy eur alebo 1,3 percenta HDP,“ vyčíslila RRZ.

Aktuálny odhad vychádza z hotovostného plnenia (Štátna pokladnica), rozpočtových údajov (RIS) a expertných odhadov (daňové príjmy, dividendy, ostatné nedaňové príjmy, platené úroky).

Vzhľadom na harmonogram zverejňovania priebežných údajov vychádza RRZ pri výpočte júlového odhadu z výkazov zachytávajúcich stav ku koncu mája 2023. Používa pritom aj niektoré predstihové zdroje informácií o výške čerpania v júni a júli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika