Na hlavný obsah

Stav verejných peňazí sa zhoršuje. Rozpočtová rada tvrdí, že za to môže aj rodinný balík či obedy zadarmo

Vlády tak budú musieť šetriť alebo nájsť nové zdroje peňazí.

Stav verejných peňazí sa zhoršuje. Rozpočtová rada tvrdí, že za to môže aj rodinný balík či obedy zadarmo
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Pixabay

Deficit verejných peňazí, ktorý zohľadňuje najmä trvalé výdavky, sa na Slovensku výraznejšie zhoršuje, upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Pod horšiu udržateľnosť verejných financií sa podpísali výdavky ako prorodinný balík, obedy zadarmo aj vyššie mzdy pre zdravotníkov.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová:

Množstvo výdavkov, ktoré štát vypláca každoročne sa zvyšuje, a to ohrozuje stav verejných financií, konštatovala vo svojom hodnotení rozpočtová rada. Štrukturálny deficit by v tomto roku mohol dosiahnuť 4,3 percenta HDP.

Člen rady Martin Šuster vysvetlil, že parlament schválil viaceré opatrenia zhoršujúce dlhodobú udržateľnosť verejných financií. „Treba priznať, že vývoj minulý rok bol výrazne lepší než očakávania, ale zároveň výhľad do budúcnosti sa nám zhoršil,“ vysvetlil.

Predseda rady Ján Tóth dodal, že k ochrane verejných financií sa štát zaviazal v ústave, teda základnom dokumente štátu. „Hovorí, že Slovensko chráni dlhodobú udržateľnosť ako princíp, čo je ústavne ukotvené, ako sa majú správať aj politici,“ povedal Tóth.

Čím menej dbáme na dlhodobú udržateľnosť našich financií, tým viac budú zadĺžené budúce generácie. Ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž dodáva, že ak trend bude pokračovať, štát nebude mať dosť peňazí na vyplácanie svojich záväzkov.

„To znamená zdravotníctvo, školstvo, dôchodky, sociálne dávky, detské prídavky a tak ďalej. To je jedna z elementárnych funkcií štátu. A keď sa tá udržateľnosť zhoršuje, to znamená, že v budúcnosti nedokáže tieto výdavky zobrať v takej výške,“ vysvetlil.

Šetriť alebo nájsť nové zdroje peňazí

V najbližších rokoch tak budú musieť vlády šetriť alebo nájsť nové zdroje peňazí. Bývalé vedenie ministerstva financií síce tvrdilo, že stav financií je v dobrom stave. Odkazovalo však na strednodobý výhľad ekonomiky, ktorý analyzujú ratingové agentúry.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť tiež vyčíta, že vláda ešte za Eduarda Hegera schválila Program stability, v ktorom sa zaviazala znížiť dlh, no konkrétne kroky, ako to urobiť, v ňom neboli. Na splnenie výdavkových limitov bude vláda na budúci rok potrebovať miliardu eur. V roku 2025 to bude 1,3 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika