Na hlavný obsah

Oprava cesty na Vernári začala s trojmesačným oneskorením, stavebník narazil na dva problémy

Zhotoviteľ sľubuje ukončenie prác do konca roka.

Oprava cesty na Vernári začala s trojmesačným oneskorením, stavebník narazil na dva problémy
Rekonštrukcia cesty na Vernári začala s omeškaním. Foto: RTVS

Rekonštrukcia cesty na horskom priechode Vernár sa začala s trojmesačným oneskorením. Stavebník narazil na dva problémy. Vodiči musia počítať so zdržaním, opravuje sa aj neďaleká cesta pri Telgárte.

Horský priechod Vernár si už dlhé roky žiadal výraznú investíciu. Základný kameň rekonštrukcie poklepali ešte pred tromi mesiacmi – v apríli. Reálne sa ale na ceste začalo pracovať až v týchto dňoch, problémom bol výrub stromov.

„Godet vytýčil priestor alebo trasu pre oporné múry a zistil, že treba urobiť výruby stromov. Od národného parku dodávateľ rýchlo dostal povolenie, stále nám však stoja veci na okresnom úrade životného prostredia a na lesnom odbore na okresnom úrade,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť.

Oprave cesty na Vernári sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Okresný úrad v Poprade však tvrdí, že investora Slovenskú správu ciest (SSC) na vybavenie súhlasov na výrub stromov upozornili už pred tromi rokmi. Napriek tomu žiadosti poslal až nedávno.

„Zanedbaním týchto povinností zo strany investora dochádza k situácii, že na odbor starostlivosti o životné prostredie OÚ Poprad je vyvíjaný tlak na vydanie súhlasného stanoviska k výrubu stromov aj počas hniezdneho obdobia vtáctva v národnom parku,“ uviedol rezort vnútra.

Aj napriek tomu okresný úrad v Poprade vydá povolenie už v najbližších dňoch. Ako prvý by sa mal zrekonštruovať takmer osemkilometrový úsek z hranice okresu až po koniec obce Vernár.

Vodovod v obci Vernár

Ďalším problémom je vodovod v obci Vernár, čo skomplikuje výstavbu chodníkov. „V zápise sme dostali, že sa bude realizovať tento rok. Nakoniec vodárensky podnik nezískal peniaze a bude sa realizovať až v roku 2024. Takže sme nemohli pokračovať s frézovaním vozovky v obci Vernár,“ vysvetlil Kmeť.

Aj napriek problémom by sa však rekonštrukcia cesty za 17 a pol milióna eur mala dokončiť do mája 2025. Vodiči sa musia pripraviť na zdržanie aj pre rekonštrukciu cesty pri Telgárte.

„Búracie práce by mali začať niekedy v pondelok. Tento týždeň už len dotiahneme asfaltové práce na obchádzkovej trase a presmeruje sa premávka,“ priblížil riaditeľ SSC – Investičnej výstavby a správy ciest Banská Bystrica Miloš Kreth.

Oprava tejto cesty je síce naplánovaná do mája budúceho roka. Zhotoviteľ však sľubuje ukončenie prác do konca tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny