Na hlavný obsah

Parížska dominanta pomaly vstáva z popola. Slávna katedrála dostala novú strešnú konštrukciu

Na miesto ju dopravili po rieke Seine.

Parížska dominanta pomaly vstáva z popola. Slávna katedrála dostala novú strešnú konštrukciu
Rekonštrukcia parížskej katedrály Notre-Dame. Foto: TASR/AP

Jedna z parížskych dominánt, katedrála Notre-Dame, dostala nový krov. Niekoľko tonovú konštrukciu dopravili na miesto po rieke Seine. Dočasne preto museli zastaviť riečnu dopravu. Inštalovanie krovu je prvým významným krokom v obnove poškodenej pamiatky.

Pri preprave použili bárku, ktorá prevážala konštrukciu strechy spolu s ďalšími stavebnými materiálmi a trámami. Umiestnenie krovu na katedrálu uľahčil žeriav.

„Začíname práve s rekonštrukciou strechy katedrály. Celý rám sme priviezli po Seine, ktorá je rovnako súčasťou mesta i chrámu. Myslím, že bude aj súčasťou slávnostného ceremoniálu olympijských hier. Pre mnohých Parížanov je to magický moment,“ priblížil minister dopravy Clement Beaune.

O tom, ako napredujú rekonštrukčné práce na katedrále Notre-Dame informoval v spravodajstve RTVS redaktor Matúš Oparty:

Pri obnove drevenej strechy použili stavitelia dobové techniky. Po starostlivom výbere vyrúbali pracovníci ručne 1 200 dubov. Tie opracovali historickí tesári. Krov novoinštalovanej strechy sa skladá z troch trojuholníkových častí. Meria 15 krát 12 metrov a váži sedem ton.

„Chceme byť schopní pracovať na obnove pamiatky stále, aj počas olympijských hier, napriek všetkým ťažkostiam s bezpečnosťou, dopravou v meste a podobne. Budeme pracovať tak, aby bolo všetko hotové v decembri 2024,“ uviedol šéf konzervovania a reštaurovania stavby Jean-Louis Georgelin.

Katedrálu Notre-Dame, známu tiež ako Chrám matky Božej v Paríži, zasiahol pred štyrmi rokmi požiar. Architektonickú a náboženskú ikonu Paríža z doteraz neznámych príčin zachvátili plamene. Oheň pohltil strechu a spôsobil rozsiahle škody na stredovekej stavbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet