Na hlavný obsah

Ovocinári riešia každoročný problém. Nedokážu finančne motivovať na prácu brigádnikov

Nepomáha ani nový inštitút sezónnych prác.

Ovocinári riešia každoročný problém. Nedokážu finančne motivovať na prácu brigádnikov
Na snímke sezónna pracovníčka. Foto: RTVS

Pestovatelia ovocia riešia každoročný problém. Pred blížiacou sa sezónou nedokážu prilákať do polí brigádnikov. Nepomáha im v tom ani inštitút sezónnych prác, ktorý platí od tohto roka.

Pracovníkov, ako je Daniela, by potrebovali počas sezóny minimálne dvesto. Teda dvojnásobne viac, než teraz. Problém so zamestnancami neriešia len pri Piešťanoch.

„Musíme ich niečím motivovať, a to niečo, nemôže byť nič iné, ako peniaze. Toto pochopili vo všetkých ostatných členských štátoch, a tú sezónnu prácu daňovo a odvodovo zvýhodňujú,“ uviedol zástupca ovocinárskej firmy v Dunajskej Lužnej Jozef Mertuš.

Náklady ovocinárov sú všade rovnaké, približne 12 eur na hodinu sezónnej práce. Zahraničné firmy však platia za pracovníkov výrazne nižšie dane a odvody. Vo výsledku tak Belgicko či Poľsko dokáže zberačovi jahôd zaplatiť vyše 10 eur na hodinu, v Maďarsku je to viac ako 9, a na Slovensku 6,50 eura. Ani nový inštitút sezónnych prác ovocinárom výrazne nepomohol.

„Keď sme si to prepočítali, je to okolo 90 eur na pracovníka na mesiac. To nie je ten rozdielový faktor, ktorý by presvedčil ľudí, ktorí to nechcú robiť, že áno ideme to na tie dva mesiace spraviť,“ dodal Mertuš.

Téme sezónnych prác sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Parlament sľubuje pomoc

Šéf pôdohospodárskeho výboru v parlamente sľubuje v najbližších týždňoch ovocinárom pomoc. Zamerať sa chce na študentov, za ktorých dnes zamestnávatelia nemusia platiť odvody, ak nezarobia viac ako 200 eur.

„Riešenie je, a rokujeme o tom aj s ministerstvom práce, zvýšiť tento odvodový bonus napríklad na 500 eur. To by bolo zaujímavé jednak pre zamestnávateľov, ale aj pre študentov,“ priblížil predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

„To sa bude týkať všetkých odvetví, kde môžu študenti pracovať. Tá plošnosť znova spôsobí to, že študent si zrejme vyberie inú prácu, kde zarobí tých 500 eur. Nie u nás,“ skonštatoval Mertuš.

Zber ovocia si oproti iným plodinám vyžaduje najviac ručnej práce. Aj z tohto dôvodu zvýhodňujú iné krajiny práve tento sektor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika