Na hlavný obsah

Policajnému exprezidentovi Kovaříkovi hrozí obžaloba, podozrievajú ho zo zneužitia právomoci

Obžalobu navrhol vyšetrovateľ inšpekčnej služby.

Policajnému exprezidentovi Kovaříkovi hrozí obžaloba, podozrievajú ho zo zneužitia právomoci
Bývalý policajný prezident Peter Kovařík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) navrhol podať obžalobu na bývalého policajného prezidenta Petra Kovaříka. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave sa najskôr oboznámi so spisom a návrhom vyšetrovateľa. Potom rozhodne o ďalšom postupe. Uviedol to hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Juraj Chylo. Upozornil na to portál Aktuality.sk.

Policajný exprezident čelí návrhu na podanie obžaloby pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

„V predmetnej veci bolo vykonaných viacero vyšetrovacích úkonov spočívajúcich vo výsluchoch svedkov, dožiadaní, vykonávaní právnej pomoci na základe európskych vyšetrovacích príkazov krajského prokurátora v Bratislave do členských krajín EÚ vrátane znaleckého dokazovania,“ priblížil Chylo.

Kovařík očakáva, že súd odmietne obžalobu na jeho osobu. Vyplýva to z jeho reakcie na návrh na podanie obžaloby. Poukázal na to, že vyšetrovanie mali už dávno zastaviť, keďže skutok nie je trestným činom.

„Celé vyšetrovanie vykonali v rozpore so zásadou objektívnosti, zjavne orgánmi, ktoré boli zaujaté. Všetkých mojich 40 návrhov na vykonanie dokazovania odignorovali. Nezákonnosti dozorového prokurátora kryla generálna prokuratúra a domôcť sa objektívnosti sa nedalo. Som preto rád, že toto bezprávie sa končí a bol by som prekvapený, keby súd takto vykonštruovanú obžalobu neodmietol,“ uviedol.

Pripomenul priebeh vyšetrovania, hovorí o prieťahoch v konaní a účelovo vykonaných úkonoch. Tvrdí, že svedkovia z ÚIŠ sa vyhýbali odpovediam a najmenej v dvoch prípadoch klamali. Dozorujúci prokurátor podľa neho zabránil položeniu všetkých otázok, ktoré smerovali k nezákonnostiam v konaní tímu Diany Santusovej.

„Výsluchy svedkov a znalecký posudok len potvrdili, čo som tvrdil od začiatku. Vyžiadanie zásahovej jednotky bolo protiprávne, jej povolenie rovnako,“ dodal s tým, že akciu spustili účelovo, pretože sa príslušníci inšpekcie a tímu Oblúk dozvedeli o plánovanom začatí trestného stíhania voči nim.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko