Na hlavný obsah

Bosna a Hercegovina nevydá obžalovaného expolicajta Mariána Kučerku na Slovensko

V balkánskej krajine požiadal o azyl.

Bosna a Hercegovina nevydá obžalovaného expolicajta Mariána Kučerku na Slovensko
Slovensko vydalo európsky zatykač na expolicajta Mariána Kučerku. Foto: Ministerstvo vnútra SR

Bosna a Hercegovina nevydá bývalého vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Mariána Kučerku, ktorého stíhajú za korupciu, na Slovensko. Upozornil na to Denník N, ktorému to potvrdil Súd Bosny a Hercegoviny. Slovenský rezort spravodlivosti informáciu tiež potvrdil.

Dôvod, prečo súd zamietol jeho vydanie, je, že Kučerka požiadal o azyl v Bosne a Hercegovine ešte predtým, než Slovensko podalo žiadosť na jeho extradíciu. Rovnako sa bosniansky súd zachoval aj v prípade ďalšieho obvineného elitného expolicajta Jána Kaľavského. Toho tiež odmietol vydať na Slovensko pre požiadanie o azyl.

Bývalý vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Marián Kučerka čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka.

Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu.

V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici ho v marci minulého roku neprávoplatne odsúdil z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Uložil mu trest 11 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku, ako aj ochranný dohľad vo výmere jeden rok.

Najvyšší súd sa už niekoľko mesiacov márne snaží rozhodnúť o jeho odvolaní, Kučerka sa medzičasom presťahoval do Bosny a Hercegoviny. Požiadal tam o azyl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko