Na hlavný obsah

Polícia začala trestné stíhanie pre zosuv pôdy v Handlovej. V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu

V úseku stopli aj vlakovú dopravu.

Polícia začala trestné stíhanie pre zosuv pôdy v Handlovej. V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu
Stavba obchodného centra, kde došlo k zosuvu pôdy. Foto: Facebook/Mesto Handlová

Mesto Handlová vyhlásilo v piatok (30. 6.) večer mimoriadnu situáciu po zosuve pôdy na stavbe obchodného centra na ulici Okružná. Podľa hovorkyne mesta Jany Paulínyovej sa na stavbe v čase zosuvu a jeho blízkosti nikto nenachádzal a nedošlo k žiadnym zraneniam. Pre zosuv v úseku Chrenovec – Handlová nejazdia vlaky.

Doplnila, že z preventívnych dôvodov evakuovali na pokyn polície obyvateľov z priľahlého bytového domu, v ktorom býva približne 150 ľudí. „Nikto z obyvateľov nepotrebuje využiť náhradné ubytovanie. V prípade, že by ho potrebovali, mesto je na situáciu pripravené,“ uviedla hovorkyňa.

Polícia podľa nej situáciu na stavbe preveruje z kamerových záznamov a privolá znalca na posúdenie rozsahu zosuvu a rizík. „Od posúdenia závisí ďalší postup návratu obyvateľov do bytového domu, ako aj pokračovanie stavby a jej zabezpečenia,“ podotkla Paulínyová.

„Našťastie, nedošlo k stratám na ľudských životoch ani k žiadnym zraneniam. Evakuácia bola koordinovaná s krízovým štábom mesta a Policajným zborom. Každý obyvateľ z bytovky mal kam odísť, či už k príbuzným alebo známym. Bude veľmi dôležité, ako polícia prostredníctvom znalcov vyhodnotí situáciu. Či je riziková, alebo nie je. Následne oboznámime obyvateľov, kedy sa budú môcť vrátiť do svojich príbytkov,“ povedala primátorka Handlovej Silvia Grúberová.

Upozornila, že Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aktuálne zabezpečuje spojenia náhradnou autobusovou dopravou, pretože v blízkosti staveniska sa nachádza železničná trať. ZSSK na svojom webe informuje, že v úseku Chrenovec – Handlová do odvolania nejazdia vlaky.

„Žiadame obyvateľov, aby neprechádzali úsekom popri trati v miestach zosuvu, od železničného viaduktu až po začiatok sídliska Morovnianska cesta, a rešpektovali pokyny príslušníkov polície,“ podotkla hovorkyňa mesta.

Polícia už začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti so zosuvom trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Trenčianska krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Zverejnila tiež aj video z incidentu.

Podľa polície začal oporný múr najskôr praskať a po pár sekundách sa zrútil, čím došlo k zosuvu pôdy.

„Nad oporným múrom sa nachádza lesný porast, nad ktorým je chodník pre peších k záhradkárskej osade a železničná trať. Polícia zabezpečila, aby nedošlo k vstupu osôb na toto miesto. V blízkosti staveniska sa nachádza bytový dom. Všetkých jeho obyvateľov evakuovali z dôvodu, že mohlo dôjsť k narušeniu statiky domu,“ uviedla polícia s tým, že okolnosti a príčiny udalosti sú predmetom vyšetrovania.

Situácii sa venovala aj redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny