Na hlavný obsah

Pozor na pokazené potraviny. Počas horúčav sa kazia rýchlejšie, rizikové je nesprávne skladované vákuovo balené mäso

Kontrolóri sa pozreli na čerstvosť potravín.

Pozor na pokazené potraviny. Počas horúčav sa kazia rýchlejšie, rizikové je nesprávne skladované vákuovo balené mäso
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kontrolóri sa pozreli na čerstvosť potravín, ktoré sa v obchodoch kazia rýchlejšie. V lete je podľa nich rizikom napríklad nesprávne skladované vákuovo balené mäso. Zvýšenú pozornosť venujú aj kontrole mliečnych výrobkov a vajec.

V Nitre pred obchodom s potravinami nám väčšina oslovených nakupujúcich povedala, že pri výbere rýchlo kaziacich sa potravín si na dátum spotreby dávajú pozor.

Jednej z nich nepomohlo ani to. Kúpila pokazené mäso. „Keď som otvorila ten vákuový obal, tak zapáchalo,“ tvrdí nakupujúca.

Regionálna veterinárna a potravinová správa v Nitre od mája doteraz urobila 239 kontrol. Nedostatky zistila v 22 obchodoch s potravinami, väčšinou išlo o nedodržanie hygieny. Inšpektori v týchto týždňoch overujú najmä čerstvosť potravín.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

„Kontrolujú teplotný reťazec potravín chladených, mrazených (t.j. dodržiavanie predpísaných teplôt v chladiarenských a mraziarenských zariadeniach) na predajnej ploche a v zázemí predajní,“ priblížila Alena Tóthová z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Nitra.

„Keď dostaneme tovar, hneď ukladáme do chladničiek, máme tu zapnutú klímu. Mäso máme len mrazené, to nám vozia mraziace autá,“ hovorí majiteľka potravín Ildikó Čeryová.

Z obchodu do chladničky

Hygienici upozorňujú, že teplotný reťazec rýchlo sa kaziacich potravín majú dodržať aj spotrebitelia. Z obchodu ich majú priniesť čím skôr domov do chladničky. Zvlášť varujú pred vákuovo balenými potravinami.

„Vo vákuovom obale nesmie byť nadmerné množstvo vytečenej tekutiny –voda, krv,“ upozorňuje Tóthová.

„Keď sa nám to už vôňou nepozdáva, tak nešpekulovať, nefilozofovať a jednoducho to dať preč a nekonzumovať to. Tých hnačkovitých ochorení, katarov tráviaceho traktu, je v lete vždy požehnane,“ skonštatoval všeobecný lekár Jozef Matta.

Od začiatku júna Štátna veterinárna a potravinová správa zistila v rámci Slovenska 81 pochybení v dodržiavaní a evidencii teplotných režimov. Nedostatky zistili nielen v obchodoch, ale aj vo výrobe a v prevážaní potravín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko