Na hlavný obsah

Štyri stupne pre slovenské salámy či šunky, sedem stupňov pre zahraničné. Spracovatelia mäsa na chladení stále nešetria

Musia chladiť viac, ako ich európski kolegovia.

Štyri stupne pre slovenské salámy či šunky, sedem stupňov pre zahraničné. Spracovatelia mäsa na chladení stále nešetria
Ilustračná snímka mäsových výrobkov. Foto: RTVS

Mohli by šetriť náklady na energie, bráni im v tom však vyhláška, ktorá je prísnejšia ako v iných európskych krajinách. Spracovatelia mäsa dlhodobo upozorňujú, že mäkké mäsové výrobky, napríklad šunky či salámy, musia chladiť viac, ako ich európski kolegovia. Agrorezort už vlani avizoval zmeny, doteraz sa však do praxe nedostali.

Štyri stupne pre slovenské salámy, šunky či špekáčiky, sedem stupňov pre zahraničné. Neraz predávané aj u nás. Rozdiely v chladení mäkkých mäsových výrobkov pre našich producentov znamenajú náklady aj niekoľko tisíc eur mesačne naviac.

„Obchodná prax preukázala, mäsové výrobky či už hydinové alebo z bravčového mäsa možno bezpečne uvádzať na trh aj pri teplotách nad štyri stupne Celzia,“ uviedla výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

„To prinesie úsporu na strane výroby. Výrobky budú konkurencieschopnejšie na trhu, čo môže priniesť aj benefit pre samotného spotrebiteľa, pretože ich cena nemusí rásť aj so súčasnou infláciou,“ vysvetlil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Téme sa venoval redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Rezort zmenu avizoval pred rokom

Ministerstvo pôdohospodárstva pritom už pred rokom avizovalo zmenu. Upravené podmienky chladenia dalo do pripomienkovania v januári. Platiť mali už od tohto marca – no neplatia dodnes. „Je skutočne dôležité, aby tá vyhláška o mäsových výrobkoch už v novom znení bola platná čím skôr,“ dodala Forrai.

„V júni prebehli rozporové konania a naďalej pretrváva rozpor s časťou výrobcov. So zmenami totiž nesúhlasia niektorí spracovatelia hydiny. Práve to v praxi zmeny blokuje,“ vysvetlil hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner.

„Slovenskí spracovatelia hydiny presadzujú, aby sa zachovala v súčasnosti platná legislatíva. Chceme zachovať vysokú kvalitu mäsových výrobkov a nechceme zvyšovať podiel konzervačných látok a znižovať podiel mäsa v týchto výrobkoch,“ uviedol predseda Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. „My sa s týmto nestotožňujeme vzhľadom na to, že zo zahraničia sa u nás bežne predávajú výrobky, ktoré sú skladovane pri vyšších teplotách ako sú plus štyri stupne,“ uviedla Forrai.

„Po ustálení finálneho znenia bude návrh postúpený na vnútrokomunitárne pripomienkové konanie,“ dodal hovorca Wallner.

Kedy a či sa tak stane, rezort neuviedol. Producenti si tak náklady nateraz slabším chladením znížiť nevedia. Mäso a mäsové výrobky pritom patria k potravinám, ktorých cena od vlaňajška rástla výrazne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika