Na hlavný obsah

Pre opravu frekventovanej cesty pri Bratislave chce rezort dočasne predĺžiť nespoplatnený úsek diaľnice D1

Oprava spôsobí obmedzenia u zápchy.

Pre opravu frekventovanej cesty pri Bratislave chce rezort dočasne predĺžiť nespoplatnený úsek diaľnice D1
Kruhový objazd pod diaľnicou D1 pri Bratislave. Foto: RTVS

Frekventovaný úsek takzvanej starej cesty medzi Bratislavou a Sencom opravia. Obmedzenia skomplikujú šoférom cestovanie, očakávajú sa aj zápchy. Ministerstvo dopravy má alternatívu – chce predĺžiť nespoplatnený úsek diaľnice D1.

Už v týchto dňoch na Seneckej ceste medzi Bernolákovom, Veľkým Bielom, Ivankou pri Dunaji a Sencom začína správa ciest s prípravami na rekonštrukciu. Na vozovke sa nachádzajú vyjazdené koľaje, trhliny aj výtlky.

„Táto oprava sa bude vykonávať za premávky pod čiastočnou uzáverou riadne vyznačenou dopravným dočasným značením. V odstavnom jazdnom pruhu budú prebiehať stavebné práce, pričom doprava bude regulovaná,“ priblížil hovorca Slovenskej správy ciest martin Guzi.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Ministerstvo dopravy a Národná diaľničná spoločnosť (NDS) preto rozhodli, že počas rekonštrukcie starej Seneckej cesty by mala byť diaľnica pre vodičov zadarmo. Konkrétne ide o úsek diaľnice D1 od prípojky Bratislava-Zlaté piesky po prípojku Bernolákovo.

„Tým, že bude úsek diaľnice dočasne zadarmo, chcem vyjsť v ústrety motoristom, aby mohli využiť alternatívnu trasu k opravovanej Seneckej ceste,“ uviedla Miriama Švikruhová z odboru komunikácie ministerstva dopravy. Na takúto zmenu je potrebný súhlas polície, ale aj dohoda rezortu dopravy a NDS.

Termín je ťažké určiť

„Termín, odkedy začne toto dočasné vyňatie úseku diaľnice D1 platiť pre vodičov, je ťažké presne určiť vzhľadom na zákonné lehoty. Napríklad v prípade rýchlostnej cesty pri Seredi sa to podarilo v priebehu dvoch týždňov,“ vysvetlila Švikruhová.

„Ak takáto žiadosť bude doručená a bude obsahovať všetky zákonom stanovené náležitosti, odbor dopravnej polície vypracuje stanovisko v zmysle cestného zákona,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

S návrhom bezplatného užívania diaľničnej známky v tomto úseku pôvodne prišla iniciatíva Bernolákovo online. „To pomôže najmä obyvateľom, ktorí nemajú diaľničnú známku a ktorí budú môcť diaľnicu využívať ako obchádzkovú trasu,“ napísala iniciatíva Bernolákovo online na svojom Facebooku.

Opravu Seneckej cesty chce správa ciest dokončiť počas augusta. Potom sa diaľničný úsek znova spoplatní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny