Na hlavný obsah

Prešov sa po rokoch dočkal. Výstavba nového futbalového štadióna sa už začala

Hrozilo, že ME do 21 rokov by sa tam hrať nemohli.

Prešov sa po rokoch dočkal. Výstavba nového futbalového štadióna sa už začala
Na snímke futbalový štadión. Foto: RTVS

Prešov sa po rokoch dočkal, začala sa tam výstavba futbalového štadióna. Mesto zaostávalo za všetkými samosprávami, ktorým vláda schválila dotáciu. Hrozilo, že európsky šampionát 21-ročných by sa tam hrať nemohol.

Dotáciu pre štadióny schválil štát pred desiatimi rokmi. Z dvadsiatich troch ich stojí dvadsaťdva. Chýba iba ten v Prešove.

Prešovskému štadiónu sa venoval redaktor RTVS Robert Latta:

„Úplne presne identifikovať neviem, kde boli chyby. Samozrejme, boli to problémy už pri stavebnom povolení. Je to komplex zlých rozhodnutí za posledných možno 16 rokov,“ spresnil primátor mesta Prešov František Oľha.

Starý štadión zbúrali už pred piatimi rokmi. Hráči musia hrať na náhradných plochách. „Z dnešného pohľadu to určite bolo unáhlené rozhodnutie,“ uviedol konateľ Futbal Tatran Aréna v Prešove Rastislav Mochnacký.

„Tatran vznikol v Prešove v roku 1898. Je to historicky najstarší futbalový klub, takže patrí sem, my sme mali stále taký pocit, že sme ako bezdomovci, že stále sme len niekde v podnájmoch,“ spresnil predseda správnej rady 1. FC Tatran Prešov Ľuboš Micheľ.

Má stáť zhruba 21 miliónov eur

Pred rokmi sa počítalo so šiestimi až siedmimi miliónmi, napokon má štadión stáť zhruba 21 miliónov eur. Ani to však nebude stačiť. Radnica ešte bude musieť nájsť v budúcom roku asi jeden a pol milióna eur na vybavenie štadióna. To súčasťou súťaže nebolo.

„Pre mesto Prešov nebude jednoduché celé financovanie. Sme v ťažkej finančnej situácii, blíži sa na nás budúcoročný rozpočet, ktorý je podľa predikcií ešte horší ako ten tohtoročný,“ spresnil Oľha.

Štadión by však firma mala stihnúť dokončiť, aby sa na ňom mohli hrať Majstrovstvá Európy do 21 rokov.

„Zatiaľ to vyzerá, že áno, že bez problémov. Čo sa týka náročnosti štadiónu, hlavná tribúna je taká ikonická. My už nejaké štyri štadióny máme za sebou, čo sa týka výstavby, nemyslím si, že by mal by tu byť nejaký problém,“ dodal konateľ firmy Alexander Ďurkovič.

„Hraničný termín je zima 2024. Robíme všetko pre to, aby sme to stihli,“ ozrejmil Mochnacký. Štadión má mať 6 500 miest na sedenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny